bon2017 12

mile1

U Zavičajnom muzeju Našice u izložbenom salonu u dvorcu Pejačević otvorena je izložba slika akademskog slikara Mile Nekića iz Osijeka.

Sve slike su rađene u tehnici akrila, a pokazuju, kako kaže sam autor odnos prema naslijeđu i vezu sa tradicijom. Naravno glavna tema je Slavonija i sve ono što se usko veže uz nju poput sijena, vodenice, bunara i slično.

Na otvorenju izložbe uz mnoge Našičane bila je i ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak koja je rekla kako je Nekić vrlo vezan za naš kraj te da mu je cijeli rad vezan za Slavoniju i da mu je stvaralaštvo specifično viđenje zavičaja reducirano u prikazu stvarnosti gotovo do apstrakcije.

mile2

O svom radu rekao je nekoliko riječi i sam autor Mile Nekić, koji je među ostalim naglasio kako mu je izrazito drago biti u Našicama te kako je vrlo zahvalan svima koji su pomogli da se ova izložba baš ovdje izvede.

 

MIle NekićMile Nekić rođen je 1947. godine u Tompojevcima kod Vukovara. Napustio je Hrvatsku 1969. godine i otišao u Australiju gdje se uključio u političku borbu Hrvata za samostalnu državu. Godine 1979. je uhićen i osuđen na 15 godina strogog zatvora. Tijekom trajanja zatvorske kazne završio je umjetničku akademiju East Sydney Tehnical Collegea. U Hrvatsku se vratio  1991. godine i pristupio redovima ZNG-a Osijek. Član je Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatskog društva političkih zatvorenika te dobitnik Spomenice Domovinskog rata 1990. -1992., Spomenice Domovinske zahvalnosti, Medalje Bljesak, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista i Reda Stjepana Radića. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek.

 

Izložba Mile Nekića može se pogledati do kraja mjeseca rujna, a oni koji nisu imali prilike doći na samo otvorenje, mogu slobodno to učiniti tijekom ovog mjeseca. 

mile3

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.