reklamavelika2015a

crveni1
Povelja je priznanje za humana djela učinjena na području naše Županije, a dodjeljuje se pojedincima i skupinama građana koji su se svojim predanim i požrtvovnim djelovanjem te brižnim odnosom osobito istaknuli.
Za darivanje krvi kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih nagrađeni su i darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Našice koju su darovali krv više od 100 puta: Ivica Horvat iz Našica, Miroslav Čavarović iz Našica, Zlatko Prole iz Našica i Ladislav Vida iz Feričanaca.
crveni2
Krv je kao lijek nezamjenjiva i još uvijek se ne može proizvesti. Može je samo zdrav čovjek darivati bolesnom, pa je dobrovoljno darivanje krvi jedna od najvažnijih aktivnosti Crvenog križa kao promicatelja dobrovoljnog darivanja krvi i organizatora akcija. Tako je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek danas, 25. listopada 2017. godine, povodom Dana darivatelja krvi održana svečanost na kojoj su dodijeljena priznanja višestrukim dobrovoljnim darivateljima krv. Priznanja je dobilo 13 žena za 35 darivanja krvi, 54 muškaraca za 50, 23 muškaraca za 75 te 6 muškarca za 100 puta darivanu krv. Za izvanredan uspjeh (više od 125 puta darivanu krv) priznanja je primilo pet darivatelja, dok je završne zahvalnice primilo tri dobrovoljna darivatelja krvi. Obiteljsku zahvalnicu primilo je osam obitelji. 
crveni4
- Izražavam osobito priznanje i zahvalu svim darivateljima jer je dobrovoljno darivanje krvi vrhunski čin humanosti koji ne mogu svi ljudi napraviti. Netko to ne može iz objektivnih razloga, drugi zbog straha, no uvijek ima osoba koje su spremne na tako human čin, mnogi to čine godinama i po više od 100 puta – rekao je župan Anušić te izrazio ponos što stanovnici Osječko-baranjske županije prednjače u Hrvatskoj po broju darivatelja. 
U 2017. godini Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek iskazao je potrebu od 8.475 doza krvi za područje djelovanja osječkog Crvenog križa, a 2016. godine 11,26 posto ukupno prikupljenih doza krvi bilo je od osoba koje su prvi puta dale krv. Na ovaj način popravlja se dobna struktura dobrovoljnih davatelja krvi što predstavlja jamstvo za održavanje kontinuiteta dobrovoljnog davanja krvi na području osječkog Crvenog križa. Međutim, i dalje postoji problem kako zadržati aktivnima osobe koje su prvi puta darivale krv i animirati ih da nastave s dobrovoljnim darivanjem krvi. Radi animacije i edukacije mladih pri osječkom Crvenom križu stoga djeluju “Klub 25” i „Klub 100“, koji okuplja dobrovoljne darivatelje krvi koji su dali krv 100 i više puta te žene koje su dale krv 75 i više puta. Osim toga, postoje i druge mjere; od prava na dva slobodna dana, oslobađanje plaćanja participacije za sve lijekove i zdravstvene usluge, prava na besplatnu godišnju kartu za gradski prijevoz te dodjele priznanja i medalja za određeni broj darivanja. 
crveni3
Zahvalnicu i zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv primili su Alen Ivanković, Mario Mišić, Stanko Rusić, Dražen Stjepanek, Darko Stojaković i Milan Šola. Zahvalnicu za izvanredan uspjeh s plaketom za više od 125 puta darivanja krvi dobili su Mile Jelić, Josip Kovačević, Milan Marić i Ivica Štorat i Jakša Vitovski. Dobrovoljni darivatelji krvi koji prema ocjeni liječnika zbog godina starosti ili zbog zdravstvenih razloga ne mogu više darivati krv primili su završnu zahvalnicu s upisanim brojem davanja i plaketom, a to su Marijan Piližota, Želimir Farčić i Jasna Banović. Župan Ivan Anušić uručio je obiteljske zahvalnice obiteljima u kojima najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv, a to su supružnici Goran i Kornelija Radaković, Zrinko Zvocak i Snježana Loci, Antun i Nataša Džanko, Boris i Jasna Banović, otac i sin Jozo i Zdravko Funjak te Dražen i Ivan Dumančić, otac i sinovi Tomislav, Juraj i Bartol Vukić te Marijan i Boris Piližota. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.