reklamavelika2015a

[sigplus] Critical error: Image gallery folder Slike_tekstovi/2013/11mjesec/5/v2 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

vrtic5 11 1a

U svibnju 2013. godine odgojiteljice Nada Delić-Crnković i Jelena Brkić kao predstavnice Osječko-baranjske županije educirale su se na stručnom skupu kako izraditi akcijski plan kojim bi unaprijedili odgojno-obrazovni rad na temu prometne preventive.  Time su uključene u projekt koji obuhvaća izradu strategije prometne preventive u vrtićima i naobrazbu odabranih provoditelja aktivnosti u svim županijama Republike Hrvatske. Ovaj projekt dio je Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a provodi se u suradnji s udrugom prometne preventive mladih ,,Sigurna cesta'', Agencijom za odgoj i obrazovanje i MUP-om Republike Hrvatske.

  

Kako je projekt namijenjen za promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite mladih u Republici Hrvatskoj, odgojiteljice  su odlučile izraditi Program prometnog odgoja djece pred polazak u školu ,,Sigurno od kuće do škole'' kojim bi se povećale spoznaje i vještine djece za sigurno i samostalno kretanje u prometu. 

{gallery width=200 height=150}Slike_tekstovi/2013/11mjesec/5/v2{/gallery}

 

Planirane aktivnosti pomno su promišljene i strukturirane na način da djeci budu zabavne, zanimljive, da u njima aktivno sudjeluju i da se sadržajem nadovezuju jedna na drugu.

Početkom rujna 2013. godine voditeljice su oformile centar za prometni odgoj s već postojećim prometnim materijalima i rekvizitima poput prometnih znakova, edukativnih plakata, vozilima (romobil, ticikl, bicikl) te novim kupljenim iz sredstava projekta. Nakon pripreme centra za promet, voditeljice su u suradnji s psihologinjom Darijom Salopek-Žiha osmislile ulazne i izlazne ankete za roditelje i odgojitelje, a ankete za djecu pomogli su osmisliti predstavnici Auto škole ,,Oprez'' Našice. Veliku podršku i stručnu pomoć pružio nam je koordinator Policije u zajednici i Policijske postaje Našice Marko Marić s kontakt policajcima Jerkom Bešlićem i Stjepanom Prišćem.

{gallery width=150 height=200}Slike_tekstovi/2013/11mjesec/5/v3{/gallery}

Tijekom listopada provedeno je šest radionica. U prvoj su djeca kroz dramsku improvizaciju upoznala osnovne prometne pojmove i pravila poput: prometni znak, semafor, pješački prijelaz ili ,,zebra'', pješačka staza – nogostup – pločnik, kolnik ili cesta, prometni policajac, vozila, vozači, pješaci, raskrižje.

U drugoj radionici, kroz edukativnu priču, djeca su otkrivala koja su to sve sigurna, a koja opasna mjesta za igru te telefonski broj hitnog poziva 112.

 

 

U trećoj radionici u goste su nam došli kontakt policajci. Zajedno s djecom komentirali su snimku predstave „Crvenkapica u prometu“.

U četvrtoj radionici pred djecu su postavljene četiri problem situacije koje  su rješavala u manjim grupama i na kraju predstavljala rješenje svojim vršnjacima.

vrtic5 11 4a

Za petu radionicu domar vrtića Nikola Dendis je obnovio prometni poligon iza vrtića na kojemu su djeca s policajcima uvježbavala kretanje raskrižjem dok njime upravlja prometni policajac.

vrtic5 11 5a

{gallery width=200 height=150}Slike_tekstovi/2013/11mjesec/5/v4{/gallery}

 

Šesta radionica bila je sam odlazak na gradsko raskrižje gdje su djeca imala priliku neposredno sudjelovati u prometu i primjeniti stečena znanja i vještine. Svaka radionica je evaluirana od strane djece i voditelja samog Programa kojeg je prošlo 56 djece, a 29. listopada u dvorani dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice organiziran je završni ispit znanja i dodjela dječjih prometnih dozvola za pješake.

vrtic5 11 6a

vrtic5 11 2a

vrtic5 11 3a

Ravnateljica Snježana Kanđera zahvalila se voditeljicama i kontakt policajcima na uspješno provedenom Programu te ih pozvala na daljnju suradnju. Pohvalila je dječji trud i pokazano znanje te im još jednom svima čestitala.

{gallery width=200 height=150}Slike_tekstovi/2013/11mjesec/5/v5{/gallery}

Svečanom zakuskom završen je Program prometnog odgoja djece pred polazak u školu ,,Sigurno od kuće do škole''.    

Tim za prometnu preventivu Osječko-baranjske županije

Nada Delić-Crnković i Jelena Brkić

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.