reklamavelika2015a

skol1
U sklopu provedbe Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu u Srednjoj školi "Isidora Kršnjavoga" u Našicama održan je projekt pod nazivom “Prevencija spaja”.
Organizatori projekta su Hrvatski auto klub, Policijska uprava Osječko baranjska, a cilj projekta je da se učenicima ukaže na odgovorno ponašanje u prometu i upozori na posljedice ne pridržavanja sigurnosnih mjera u prometu. Prvi dio projekta se sastojao od predavanja koje je održano u višenamjenskoj dvorani Srednje škole "Isidora Kršnjavog".
skol2
Prije predavanja mnogobrojne učenike, predavače i goste pozdravio je ravnatelj škole Željko Filjak, a o projektu je nekoliko rečenica rekao i Darko Ćorković policijski službenik odjela prevencije Policijske uprave Osječko - baranjske.
Predavanje je održao Krešimir Viduka voditelj ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba. U sklopu predavanja prikazano je nekoliko kratkih filmova koji prikazuju posljedice prometnih nesreća kada vozači i putnici ne koriste sigurnosni pojas.

Poslije predavanja o projektu i ciljevima projekta Krešimir Viduka je između ostalog izjavio.

"Hrvatski auto klub je prije dvije godine započeo projekt KLIK navika odgovornog ponašanja s ciljem da među mladom populacijom stvori jedan model odgovornog ponašanja prema sebi i prema onima koji ih najviše vole u prometu. Taj projekt u sebi sadržava dva elementa. Jedan element je predavanje koje govori o stradavanju u prometu, a drugi je praktični dio gdje na simulatorima sudara i prevrtanja mladi mogu vidjeti i doživjeti što znači kada se dogodi prometna nesreća. Na simulatoru su uvjeti kontrolirani i brzine su male jer simulator sudara simulira sudar pri brzini od 18 km/h, ali dovoljno brzo da postanemo svjesni da snagom svojih mišića ne možemo se oduprijeti silama koje tada nastaju i da je potreban pojas. Jednako tako pri prevrtanju pri malim brzinama mi se ne možemo sami održati u vozilu i u slučaju da ne koristimo sigurnosni pojas došlo bi do ozljeda i pri tako malim brzinama. Problem korištenja sigurnosnog pojasa u Hrvatskoj je vrlo složen. Negdje oko 55% ljudi u Hrvatskoj je koji se veže, ali to rade na prednjim sjedištima. Otraga se gotovo nitko ne veže, a ako sjedite na zadnjem sjedištu i ako se dogodi prometna nesreća potencijalno možete doprinjeti da oni koji sjede na prednjim sjedištima stradaju upravo zbog vas. Opasnost od njihovog stradavanja je pet puta veća nego da ste bili vezani. Ako nismo bili vezani na prednjim sjedalima opasnost je deset puta veća da ćemo stradati u prometnim nesrećama. Tri od četiri osobe koje poginu u prometnim nesrećama ispale su iz automobila, a preživjele bi da su koristile sigurnosni pojas. Dakle sigurnosni pojas u kombinaciji sa zračnim jastucima je nešto što će nam pomoći da u prometnim nesrećama sačuvamo sebe."

skol3

Nakon predavanja na igralištu pokraj srednje škole učenici su mogli praktično isprobati kako to izgleda kada dođe do prevrtanja automobila na HAK-ovom simulatoru.

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.