reklamavelika2015a

sanja 1

Škola nositelj projekta u Programu Erasmus+ za Ključnu aktivnost 1 iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja je Srednja Škola Isidora Kršnjavoga Našice. Partner na projektu je Martello Training Limited. Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU.

Planirane i ostvarene projektne aktivnosti (pisanje projektnog prijedloga, kulturološke, jezične i stručne pripreme, mobilnost, diseminacija te evaluacija) doprinose povećanju stručnih kompetencija učenika strukovnih zanimanja, ali i doprinose jačanju organizacijskih i upravljačkih kompetencija ustanove te unaprjeđuju kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tijekom dvotjednog stručnog osposobljavanja u obliku odrađivanja stručne prakse, učenicima je pružena mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina kroz primjenu novih i suvremenijih oblika metoda rada, stjecanje novih i usavršavanje već stečenih znanja i vještina, upoznavanje s radnom praksom u Irskoj, unaprjeđenje jezičnih kompetencija te edukacija iz područja međukulturalnosti, građanstva i tolerancije različitosti.

sanja 2

Kako bi stekli iskustvo inozemne stručne prakse i slijedom toga unaprijedili stručne kompetencije razmjenjujući znanja i iskustva sa stručnim kadrovima u Irskoj, realizirana je mobilnost 22 učenika trećih razreda (3 frizera, 2 konobara, 5 kuhara, 1 automehatroničar, 2 majstora kućnih instalacija i 9 tehničara za elektroniku). Učenicima su bili dodijeljeni mentori koji su ih upoznali s poslovanjem tvrtke te poučili ih novim i suvremenijim metodama rada koje koriste u svom svakodnevnom radu. Mobilnost je trajala od 5. do 20. ožujka 2016. Nakon završene mobilnosti učenici će dobiti certifikat, odnosno Europass koji im služi kao dokaz odrađene inozemne prakse i koji je priznat kao uvjerenje kojim se dokazuje i vrednuje posjedovanje stručnih kompetencija, priznatih u svim zemljama EU. 

Sudionici mobilnosti bili su smješteni u Brayu, gradiću udaljenom 20ak km od Dublina. Bray je slikoviti grad smješten uz obalu Irskog mora i popularno turističko odredište za mnoge izletnike.

Uz stručno osposobljavanje, bilo je vremena i za kulturne sadržaje. Posjetili su irski nacionalni park Glendalough ("Valley of two lakes"), keltsku ranosrednjovjekovnu utvrdu iz 6. stoljeća koja je, po predaji, kolijevka europske pismenosti. Dakako, posjetili su i glavni grad Irske, Dublin, koji nudi pregršt kulturnih, povijesnih i zabavnih sadržaja (St Patrick's Cathedral, Dublin Castle, Spire of Dublin, Guinness Storehouse, Christ Church Cathedral). Dublin je poznat i po velikom broju mostova koji spajaju lijevu i desnu obalu rijeke Liffy te po mnoštvu pubova gdje se Irci rado okupljaju (Temple Bar, Church Pub…).

Kroz ovu mobilnost učenici su unaprijedili svoje stručne, jezične i socijalne kompetencije koje će moći iskoristiti u svrhu bolje konkurentnosti na tržištu rada ili u svrhu nastavka školovanja.

Profesori u pratnji bili su Željko Filjak, Josip Brkić i Sanja Kurucić, a profesori odgovorni za provedbu projektnih aktivnosti su Josip Brkić i Sanja Kurucić, uz suradnju Barbare Bošnjak.

Sanja Kurucić, prof.

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.