reklamavelika2015a

cool1

Prošle školske godine (2012. / 2013.) započela je suradnja SŠ Isidora Kršnjavoga i Medijske tvornice, udruge iz Zagreba koja se bavi sprječavanjem nasilja putem društvenih mreža. Voditeljica Medijske tvornice Valerija Novak  pokrenula je veliku kampanju pod nazivom Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama iz koje je i proizašao projekt Nasilje nije cool, u koji se uključila i naša škola (jedina srednja škola koja se do sada uključila u projekt u koji je uključeno još deset osnovnih škola).  Tako su učenici tijekom satova razredne nastave provodili radionice i kvizove na temu cyber- bullying te raspravljali o rezultatima održanih radionica i kvizova.

cool3

Ove školske godine suradnja se nastavila kroz sljedeću aktivnost: tijekom rujna 2013. dio učenika 4. a og, 4. a pmg, 3. pmg i 2. jg osmislili su scenarije, a potom  i snimili, uz pomoć ekipe iz Zagreba, dva spota na temu cyber-bullyinga. To je bila prva faza radionice u sklopu projekta Nasilje nije cool, a druga faza uslijedila je nakon montaže snimljenog materijala, točnije 26. studenoga kada je održana debata.

cool2Učenici koji su sudjelovali u snimanju spotova podijelili su se u grupe, već prema tome jesu li sudjelovali u snimanju afirmacijskog ili negacijskog spota. Nakon gledanja spotova argumentirali su ono što su htjeli poručiti svojom pričom te odgovarali na pitanja voditeljice.

S obzirom da se u ovaj projekt nedavno uključilo i Ministarstvo socijalne politike i mladih, voditeljica  Valerija Novak dotaknula se i pojma govor mržnje te predstavila kampanju spomenutog ministarstva NE govoru mržnje na internetu. U nastavku radionice učenici su mogli reći što oni podrazumijevaju pod tim pojmom i što misle o tome.

Na kraju radionice svoju ocjenu dali su članovi žirija u sastavu: Sanja Olbina Borić, školska psihologinja, Valerija Novak, voditeljica projekta i profesorica Ljerka Nađ Baričević, koja je ujedno i koordinator projekta u Srednjoj školi. Pobjedu je ‘za dlaku’ odnijela afirmacijska grupa. Svi učenici koji su sudjelovali u projektu nagrađeni su majicama i DVD-ovima sa snimljenim spotovima.

cool4

Za učenike škole ovo je bilo jedno lijepo iskustvo. Osmišljavajući i snimajući spotove te pripremajući se za diskusiju, svakako smo i nešto naučili - dobro razmisliti prije nego nešto napišemo na ‘fejs’.

                                                  

  Ljerka Nađ Baričević, prof.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.