reklamavelika2015a

skola1

Svečano otvorenje izložbe “Upoznajmo Našice kroz stare razglednice“ održano je 16. ožujka 2017.godine u OŠ Dore Pejačević Našice.

Postavljanjem izložbe 40 uvećanih reprodukcija starih razglednica u holu škole želimo pružiti posjetiteljima jedinstven povijesno - umjetničko prikaz baštine Našica.

S obzirom da razglednice potječu iz perioda 1900.-1940. godine, svaka od njih nam omogućuje da kroz crteže i fotografije sa razglednica upoznamo povijest Našica, kulturna, gospodarska, prometna, društvena obilježja našeg grada iz tog vremena. Tematski je podijeljena prema dijelovima grada: Pejačevićev trg, dvorci i perivoj grofova Pejačević, ulice i okolica.

skola2

Izložba je nastala zahvaljujući vlasnicima privatnih zbirki starih razglednica koji su omogućili izradu njihovih reprodukcija. Vlasnici privatne zbirke starih razglednica su: Jasmin Drašinac, Branko Kranjčev, Josip Suk, David Gull i Dragutin Majer čije su reprodukcije već bile izložene u holu škole. Poseban doprinos u odabiru razglednica i postavljanju izložbe imao je gospodin Branko Kranjčev dajući nam detaljan opis svake razglednice s povijesnog stanovišta, dok su učiteljice Sanja Portnar i Ivona Maslak estetski oblikovale izložbeni prostor.

S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine našeg grada, motive sa starih razglednica koristimo za izradu novih proizvoda-suvenira u okviru učeničke zadruge.

Projekt je financiran sredstvima Učeničke zadruge „ Mladost“ i Grada Našica.

Tijekom trajanja Festivala znanosti od 24.-28. travnja 2017. , izložba će biti otvorena za javnost.

Izložba je poput nostalgične šetnje gradom, govori o tadašnjoj ljepoti grada, ali i zaboravljenim društvenim vrijednostima, kojima bismo trebali u budućnosti težiti.”

 

Autor izložbe: Jasminka Falamić

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.