bon2017 12

detektivi1

Zadatak nas učitelja je razvijati kritičko mišljenje učenika, u odnosu na (ne)primjerenost sadržaja s kojim se učenici svakodnevno susreću na internetu, i društvenim mrežama, i zbog toga smo izuzetno ponosni što su upravo naši učenici postali prvi web detektivi u SlavonijiJ

Posebno hvala gospodinu Tomislavu Ramljaku, kreatoru projekta, suradnicima Adriani Valečić, i Borisu Radanoviću, gospodinu Goranu Pivarskom, predstavniku Microsofta za Hrvatsku i BIH, te predstavniku Policijske uprave Osječko-baranjske, gosp. Darku Ćorkoviću, te našoj profesorici Verici Marinović na provedbi projekta.

Lea Liović, pedagoginja

detektivi2

Ovaj put su o nama pisali u Glasu Slavonije pa pročitajte šta su to web detektivi

Našički osnovci prvi postali web-detektivi

Roditelji našičkih osnovnoškolaca više se ne moraju brinuti hoće li njihova djeca, bar dok su u školi, doći u doticaj s neprimjerenim sadržajima na internetu. Naime, u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice pokrenut je projekt Web-detektivi u kojemu je 20 učenika koji su nešto napredniji u radu s računalima uspješno završilo radionice o sigurnosti na internetu te načinima kako se zaštititi i prijaviti neprimjeren sadržaj. Ti mali web-detektivi dobili su diplome, a njihovi vršnjaci mogu ih prepoznati u školi po iskaznicama koje nose. Njihova je zadaća prijavljivati neprimjereno ponašanje na internetu, ali i aktivno sudjelovati u educiranju svojih vršnjaka na prijavljivanju neželjenih sadržaja na internetu.

Projekt je osmislio Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (CNZD) koji je dio međunarodne mreže udruga koje se bave zaštitom djece na internetu, a razvio ga je zajedno s Microsoftom i Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske. Projektom se želi povećati razina znanja i svijesti djece, mladih i roditelja o zloporabi korištenja računala, mobitela, interneta i društvenih mreža.

detektivi3

Da bi došli do diplome, mali web-detektivi prošli su dvije radionice. U prvoj, o temi “Slanje fotografija preko društvenih mreža i aplikacija”, predstavnici CNZD-a naučili su ih zašto ne bi nikada trebali objavljivati snimke drugih osoba bez njihova znanja i dopuštenja te koje su posljedice slanja fotografija preko društvenih mreža. Policijski službenici na radionici o temi “Djeca u riziku informacijsko-komunikacijske tehnologije” upozorili su djecu na opasnosti prilikom korištenja interneta te ih podučili kulturi komunikacije na internetu i načinima zaštite.

Da je ovaj projekt više nego dobrodošao potvrdila je i učiteljica fizike, informatike i tehničke kulture u OŠ Dore Pejačević Verica Marinović, koja je istaknula kako je sigurna da će se učenici nakon ove edukacije odgovornije ponašati na internetu te kritički odnositi prema objavljenim sadržajima.

Voditelj komunikacija i društveno odgovornog poslovanja za Hrvatsku i BiH u Microsoftu Goran Pivarski rekao je kako je iznimna važnost digitalnih sposobnosti djece i mladih u današnje doba, no edukaciju je potrebno započeti još u vrtiću.

- Budući da djeca već u drugoj, trećoj godini života dolaze u kontakt s tabletima i mobitelima, zaista je nužno djecu ne samo školske već i predškolske dobi educirati. Predmet informatika je izborni predmet tek od petog razreda, no mi se zauzimamo da bude od prvog razreda obavezni predmet u osnovnoj školi – rekao je Pivarski
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.