bon2017 12

skola20 5 1a

Od 01. kolovoza 2012. godine do 31. srpnja 2014. godine Osnovna škola Dore Pejačević sudjeluje u Comenius projektu koji se financira iz europskih fondova preko Agencije za mobilnost i programe EU, pod nazivom „Welcome to my world – John And Jane's Adventures / Trip In EU“.

Što je Comenius?

Program za cjeloživotno učenje između ostalih potprograma obuhvaća i projekt Comenius koji obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi projekta Comenius jesu: promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija. Sudjelovanjem u navedenom projektu poboljšava se kvaliteta školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo. (Izvor: www.mobilnost.hr)

Kako je sve počelo?

Od 06. do 09. listopada 2011. nastavnica Alenka Taslak sudjelovala je na kontakt seminaru u Dresdenu pod nazivom „Schools on the Move“. Cilj seminara bio je pronaći škole partnere koje uzrastom svojih učenika i izborom tema odgovaraju i interesima naše škole te s tim školama započeti suradnju. Zadani cilj je ostvaren te je radna skupina, sastavljena od škola iz Poljske, Njemačke, Norveške, Cipra, Hrvatske i Finske, započela s određivanjem cilja projekta i  raspodjelom zadataka. Dogovoreno je da će se uspoređivati životni uvjeti u navedenim zemljama jer je kao prednost uočena činjenica da je naša radna skupina sastavljena od zemalja koje se protežu od juga do sjevera Europe. Proučavaju se i običaji i kultura ovih zemalja s ciljem promicanja svijesti o raznolikosti europskih kultura, njeguje se ideja o europskom građanstvu, potiče se mobilnost i učenje jezika te uključenost u europsko društvo. Sve spomenuto je također cilj samog projekta Comenius. Nažalost, škola iz Njemačke je bila spriječena u sudjelovanju, tako da se umjesto nje uključila škola iz Portugala.

Škole partneri i njihovi koordinatori su:

1. Poljska – Gimnazjum Siostr. Felicjanek nr. 4 (koordinator Elena Chwedoruk )

2. Norveška - Storsteinnes skole  (koordinator Bjoern Johansen)

3. Cipar- Gymnasio Athienou (koordinator – Eleni Demetriou)

4. Finska - Valtimon koulu ja lukio  (koordinator – Katja Juntunen)

5. Portugal - Escola Secundaria/3 de Moncao (koordinator Elizabeth Teixeiera)

6. Hrvatska- Osnovna škola Dore Pejačević Našice (koordinator Alenka Taslak)

Koraci do odobrenja projekta:

Prvi korak odnosio se na popunjavanje prijavnog obrasca. Treba naglasiti da je svaka škola oko sebe okupila tim učitelja iz različitih predmeta koji blisko surađuju. Prijavni obrazac je popunjen i predan Agenciji za mobilnost i programe EU 21. veljače 2012. godine. Rezultati su objavljeni 15. srpnja 2012. godine kada smo saznali smo da je naš projekt odobren.

Poljska

Prva mobilnost ostvarena je u Poljskoj od 30. rujna 2012. do 06. listopada 2012. Na put su krenuli učenici Leona Čakić i Augustin Cvijetović  te nastavnice Katarina Crnković i Alenka Taslak. Prije polaska izradili smo prezentaciju kojom smo u Poljskoj predstavili našu zemlju, školu i grad. U Varšavi na aerodromu dočekale su nas obitelji domaćina.

Prvoga radnog dana upoznali smo se, kroz niz zanimljivih aktivnosti, s ostalim učenicima, sudionicima projekta. Učenici domaćini su nas proveli kroz prostor škole te pripremili kviz o poznavanju Poljske i Varšave, a nakon toga posjetili smo muzej Varšavskog ustanka. U danima koji su slijedili sudjelovali smo u radionici „Trashart“ i radionicama u Kopernikovom znanstvenom centru. Prošetali smo glavnim gradskim parkom i u Postaji za filtriranje vode saznali kako funkcionira sustav filtriranja vode u Varšavi. U kazalištu smo pogledali predstavu „Uspavana ljepotica“, a zadnji dan smo sudjelovali u završnoj svečanosti gdje su nam podijeljene potvrde o sudjelovanju.

Norveška

Na put u Norvešku krenuli su učenici: Leona Čakić, Mirta Vučinić, Dorotea Lošić i Ante Mihalj. Pratili su ih nastavnici Drago Majer i Alenka Taslak.

Prije druge mobilnosti proveli smo istraživanje o hobijima naših učenika šestih razreda jer nam je to bilo potrebno za izradu prezentacije. Učenicima naše škole predstavili smo što nas očekuje u Norveškoj. Iz Našica smo krenuli 9. veljače 2013. u 23.00 sati. U Oslo smo stigli 10. veljače 2013. u 12.00 sati. Vrijeme do sljedećeg leta iskoristili smo za razgledanje grada. U kasnim večernjim satima stigli smo na sjever Norveške, u grad Tromso. Tamo su nas dočekale obitelji domaćina. Iste večeri imali smo jedinstvenu priliku vidjeti polarno svjetlo.

U ponedjeljak smo se okupili u školi i upoznali se s učenicima koji sudjeluju u projektu. Pripremljenom prezentacijom predstavili smo našu školu. U ovom smo tjednu pobliže upoznali način života na dalekom sjeveru, njihove kulturne i povijesne znamenitosti, biljni i životinjski svijet, načine iskorištavanja vode za dobivanje različitih oblika energije. Na obližnjoj smo farmi hranili sobove te kušali juhu i mesne proizvode od soba. Posjetili smo obližnji grad Tromso i Znanstveni centar sjeverne Norveške. Dio vremena proveli smo uživajući u zimskim radostima i u društvu ostalih sudionika.  Naša je nastavnica Alenka Taslak održala sat njemačkog jezika za učenike norveške škole. Prije polaska sudjelovali smo u plesu organiziranom povodom Valentinova. Od naših smo se domaćina oprostili na završnoj svečanosti. Kući smo se vratili zadovoljni i puni lijepih dojmova.

Cipar

U Cipar su krenuli 14. travnja 2013. učenici Korina Stanić, Marko Ćorković i Mateo Košturjak u pratnji nastavnica Mirjane Šutalo Vulić i Alenke Taslak. Osim tradicionalnog predstavljanja naše škole, sudionicima projekta smo predstavili i stare hrvatske igre. Sudjelovali smo u radionici recikliranja papira i u radionici Alternativni izvori energije te smo otkrili na koje sve načine Ciprani iskorištavaju solarnu energiju. Posjetili smo i obližnji muzej i srednjevjekovni dvorac, a obilaskom Troodos planine uz stručno vodstvo gospodina Constantinoua, poznatog geologa, saznali smo nešto više o biljnom svijetu i geološkom sastavu Cipra. Povratak je uslijedio 20. travnja 2013. nakon završne ceremonije i dodjele potvrda o sudjelovanju. „Bilo je zabavno živjeti na drugačiji način. To je iskustveno učenje.”

 

Pripremili: Leona Čakić, 6.b i učiteljica Alenka Taslak

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.