bon2017 12

policija1

Sigurnost cestovnog prometa, generalno gledano, nalazi se pred opasnošću koja nije nova, ali je spoznaja o njoj relativno novijeg datuma, a to je nepažnja vozača prouzrokovana događanjima u, i izvan vozila. Ponajprije se ovdje misli o uporabi mobitela tijekom upravljanja vozilima. Stručni naziv ove nepažnje je distrakcija, a što se sigurnosti prometa tiče, nije vezana isključivo na vozače motornih vozila, nego je vrlo opasna i za pješake i vozače bicikla.

Valja naglasiti da distrakcija tijekom vožnje ima svakakvih (jedenje, pijenje, razgovor s putnicima u vozilu ), ali niti jedna nije kao korištenje mobitela.  Osim toga, za razliku od distrakcije koja je globalni problem, na hrvatskim se cestama susrećemo s problemom koji je nedvosmisleni uzrok najtežih stradavanja, a to je nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima vozila.

S obzirom na gore navedeno policija će na području cijele Republike Hrvatske ubuduće kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona i nekorištenja sigurnosnih pojaseva kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedalima prilikom vožnje u vozilima, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.

Stoga upućujemo apel svim vozačima i ostalim sudionicima u prometu da se prilikom vožnje pridržavaju zakonskih propisa kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice, a isto tako i neželjene sankcije. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.