bon2017 12

promet policija nasice

S obzirom na predstojeće Božićne i novogodišnje blagdane, željeli bi podsjetiti čitatelje TV Našica.com da će  Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i prijašnjih godina, tako i ove godine  provodi akciju "Mir i dobro" kojoj je za cilj povećanje  stupnja sigurnosti za građane i  imovinu kao i povećanje sigurnosti u prometovanju na cestama.

Akcija započinje s danom 15. prosinca i traje do 8. siječnja 2017. godine.

Za vrijeme akcije policijski službenici će provoditi pojačane preventivne i represivne mjere kako s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tako i s ciljem povećanja sigurnosti sudionika u prometu na cestama. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere i radnje kojima je za cilj sprječavanje nelegalne trgovine i nezakonite uporabe eksplozivnih sredstva.

promet policija nasice 2

Sa zadovoljstvom možemo istaći da je Prošlogodišnja akcija "Mir i dobro" na nivou Policijske postaje Našice protekla bez posebnih događaja i bez stradavanja građana. Zabilježena su pojedinačne zlouporabe pirotehničkih sredstava, međutim bez štetnih posljedica.

No, moramo istaknuti da je na nivou Republike Hrvatske u vrijeme akcije u 2015. godini uslijed nezakonitog, neopreznog  i nestručnog rukovanja oružjem i raznim eksplozivnim sredstvima ozlijeđeno 62 osobe, od kojih je 19 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede. Policiji je također prijavljeno 24 propucavanja raznih objekata. Dakle, možemo zaključiti da neželjenih događaja i ozljeda ima i da se nesreće ne događaju drugima, već da moramo biti vrlo oprezni u rukovanju s pirotehničkim  sredstvima.

promet policija nasice petarde

Kad govorimo o uporabi pirotehničkih sredstva, posebnu  pozornost treba skrenuti na pirotehniku II klase čija prodaja  je dozvoljena u vremenu od 15. prosinca do 01. siječnja, a u kojem vremenu se bilježi i povećana uporaba navedene pirotehnike. Radi se o klasi pirotehnike koja uslijed nestručnog i neopreznog korištenja može izazvati vrlo ozbiljne ozljede. U širokoj uporabi su takozvane PIRATICE, petarde II klase  koje mnogi smatraju bezopasnim, međutim zabilježeni su mnogi slučajevi vrlo ozbiljnih ozljeda u vidu opeklina  i posjekotina, a posljedice su ponekad i oštećenje dijelova tijela trajnog karaktera.

Također bi se osvrnuli na odredbe Zakona o javnom redu i miru te istaknuli da je uporaba eksplozivnih sredstva na javnom mjestu kažnjiva, uporaba je izričito zabranjena na mjestima gdje se okuplja veći broj građana kao i u svim zatvorenim prostorima.  

promet policija nasice petarde zelene

Kako bi što dostojnije i bez štetnih posljedica obilježili nadolazeće Božićne i novogodišnje blagdane, uputili bi apel svim građanima da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih što manje koriste pirotehniku i druga eksplozivna sredstva. Posebno da se vodi računa o sigurnosti djece jer su ona ujedno  i najugroženija skupina.

U nadolazećem razdoblju očekuje se i povećan intenzitet prometovanja vozila na cestama, posebice u dane Božićnih i novogodišnjih blagdana pa se samim time povećava rizik od prometnih nesreća i neželjenih posljedica koje iste sa sobom nose. Apeliramo na sve vozače da se pridržavaju prometnih propisa i da prilagode vožnju uvjetima na cestama, a sve s ciljem da Božićne i novogodišnje blagdane provedemo kako nam i sam naziv akcije govori "U miru i dobru".   

Statistički podaci govore sami za sebe

Premda tijekom akcije "Mir i Dobro" u 2015. godini zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima nije bilo smrtno stradalih osoba, 19 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a lakše su ozlijeđene 43 osobe. (Očekujemo podatke i za ovu godinu). Najčešće se radi o maloljetnicima a najmlađe ozlijeđeno je četverogodišnje dijete.
Ozljede su uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, samoranjavanja i ranjavanja, te zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvima. 

Zakonsko klasificiranje pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva I. razreda obuhvaćaju ona koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari. Mogu se prodavati tijekom cijele godine u svim vrstama trgovina te ih mogu kupiti i koristiti samo osobe starije od 14 godina.
Pirotehnička sredstva II. i III. razreda sadrže znatnije količine eksplozivne tvari i mogu se prodavati isključivo punoljetnim osobama u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, dok se koristiti mogu od 27. prosinca zaključno do 1. siječnja i to samo na otvorenom prostoru.
Naglasila je i da je ovakva sredstva dozvoljeno kupovati u specijaliziranim trgovinama za čiju je prodaju MUP izdao odobrenje. U slučaju da se sredstva nabave nezakonitim putem, ne jamči se sigurnost rukovanja istim.
Kazne su propisane  Zakonom o eksplozivnim tvarima i idu od tisuću do pet tisuća kuna za fizičke osobe, i 20 tisuća do 40 tisuća kuna za pravne osobe.
Foto: Ilustracija                           

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.