reklamavelika2015a

policija edukacija u skoli 1

Dana 1.03.2016. godine u srednjoj školi „I. Kršnjavija“ u Našicama Policija u zajednici Policijske postaje Našice u suradnji sa Odjelom prevencije, Policijske uprave Osječko-baranjske provodio je preventivni projekt pod nazivom „Sigurnost u prometu“ -Prikazivanje maturantima  šok-filmova o mogućim posljedicama prometnih nesreća“ u vidu edukativnih  predavanja i prikaza šok filmova o mogućim posljedicama prometnih nesreća.

Projekt se provodio pred učenicima maturantima navedenih škola, a edukativno predavanje održali su Policijski službenik za prevenciju, Policijske postaje Našice Marko Marić i voditelj auto-škole “Oprez” iz Našica Mario Mikičić. Na predavanju su buduće mlade vozače upozorili su da su brzina, alkohol, upotreba mobitela te nevezivanje pojasom najčešći uzroci stradanja u prometu. Uz sve to, za vozače motora i bicikliste, posebno je važna upotreba kacige, a smirena i oprezna vožnja te kultura u prometovanju jamči sigurnosti u prometu.

policija edukacija u skoli 2

Svrha projekta je da se edukativnim predavanjima i prikazom tzv. „šok filmova o posljedicama prometnih nesreća“ maturantima kao svakodnevnim sudionicima u prometu, a posebice kao sadašnjim i budućim mladim vozačima doprinese njihovom sigurnom ponašanju kao sudionicima u prometu. Nadalje svrha je i da se ukaže na slijedeće čimbenike koji su povezani sa agresivnom vožnjom:

– nedostatak odgovornog ponašanja u prometu,

– nepoštivanje ili ignoriranje propisa koji uređuju odvijanje prometa,

– agresivno ponašanje drugih vozača,

Provedbom preventivnog projekta očekuje se smanjenje broja stradalih u prometu, doprinos senzibiliziranju javnosti za probleme stradavanja svih sudionika u prometu, održavanim edukativnim predavanjima povećanje sigurnost mladih u prometu, zatim, uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnos između maturanata i policijskih službenika. Također se očekuje da će  maturanti kao budući mladi vozači biti svjesni da za svoje postupke u prometu moraju snositi odgovornost koji mogu biti počinjeni zbog nedostatka pozornosti ili koncentracije, ignoriranja opasnosti i rizika, otežanih uvjeta vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola, droge ili neispravnog vozila, a da za posljedicu mogu imati svoje stradavanje ili stradavanja drugih u prometu.

Odgovoran i disciplinirani odnos u prometu, osim zakonske forme i regulative, temelji se i na volji pojedinca i kvalitetnom međusobnom odnosu svih sudionika prometa. Disciplina vozača i ostalih sudionika podrazumijeva da su svi prihvatili zakonska pravila ponašanja i što je još važnije da su spoznali razliku između dobrih i loših načina ponašanja – razumjeti pozitivne ili negativne posljedice takvih ponašanja. Agresivno ponašanje uglavnom čine vozači, dozvoljavajući si puno više slobode u prometu posebno zato što su „najjači“. Sve sudionike prometa treba najrazličitijim metodama i alatima poticati na pravilna i zakonska ponašanja. Vozače, pogotovo mlade, treba poticati na oblike ponašanja koja ne izazivaju posljedice kao što je nanošenje materijalne štete, nanošenje bilo kakvih tjelesnih ozljeda te koje izazivaju prometne nesreće s poginulim. Prometna prevencija temelji se upravo na ukazivanju kako biti discipliniran u prometu i kako se ponašati sukladno zakonskim prometnim pravilima.

Rizik stradavanja u prometu na cestama povećava se postupno iz godine u godinu. Na cestama je sve veći broj vozila, sve je više vozača, sve su složeniji i zahtjevniji uvjeti, sve je više gužvi, žurbi, stresa ali i problema kod sudionika u prometu. Cestovna sigurnost postala je, i već je dugi niz godina, veliki društveni problem uz koji se uvijek veže i postavlja logično pitanje :„Kako stvoriti socijalno prihvatljivo ponašanje vozača i svih drugih sudionika prometnog sustava?“. Način i stil vožnje, pogotovo u urbanim sredinama, posljedice su socioloških i kulturnih promjena i bivaju spontano usvojene od strane sadašnje generacije, poglavito mladih, ali i drugih kategorija vozača. Individualizam i nadmetanje među vozačima doveo je do toga da su vozači postali agresivni i neprijateljski usmjereni prema svim drugim korisnicima cesta.

Sudjelovanje u prometu, posebno u vožnji vozilom zahtjeva suradnju i toleranciju. Vožnja u prometu ne bi smjela postati nikakvo natjecanje. Suradnja i pažnja jest uistinu glavni način za postizanje sigurnosti za sve. Svi sudionici u prometu, a posebno mladi vozači, već od početka svog osposobljavanja i sudjelovanja, trebaju biti svjesni svoje odgovornosti i uloge u prometu. Moraju biti upoznati i poučavani kako posljedice agresivne i nesmotrene vožnje najčešće dovode do tragedija.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.