banner izzy2016

promet nasice

Kako se prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom narednih dana očekuju padaline (snijeg i kiša), ali i značajni pad temperature zraka, navedeno će dodatno otežati uvjete odvijanja prometa na cestama.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2015. god. do 15. travnja 2016. god. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača).

Također podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost i sunčana razdoblja, moraju voziti s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

Po zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti na cestama su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

promet nasice 1

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Ako vozač postupi suprotno navedenom predviđena je novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna. Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15,000, 00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom i novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijela jedinice lokalne i područne (regionalne)n samouprave. 

Napominjemo da je i zabranjeno prilikom čišćenja kolnih prilaza i sl. na bacanje snijega na kolnik kako ne bi došlo do ometanja ili ugrožavanja sigurnosti cestovnog prometa, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna čl. 35. st. 1 ZSPC-a.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.