banner izzy2016

suradnja policija nasice njemacka 1
U organizaciji PU osječko – baranjske, a u suradnji sa PP Našice u našem se gradu danas, a tako i narednih dana održava radni susret predstavnika policije njemačke pokrajine Baden – Württemberg, službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a RH, a po prvi puta tu su i predstavnici policije Republike Srbije.
suradnja policija nasice njemacka 3

Susret je započeo na prijemu u prostorijama gradonačelnika Krešimira Žagara koji je među ostalim gostima pobliže opisao grad Našice, njegovu povijest, kulturu i velike uspjehe naših sportaša. Također je naglasio kako je suradnja Grada Našica i policijske postaje, a tako i policijske Uprave osječko- baranjske na stvarno zavidnoj razini.

suradnja policija nasice njemacka 4

„Danas smo imali posebnu čast biti domaćini i ugostiti niz visokih policijskih dužnosnika iz Njemačke, Srbije i Hrvatske, a vezano za međunarodnu interaktivnu radionicu o prevenciji. Oni će nama prenijeti  svoje iskustvo, a mi ćemo također uz ostalo iskoristiti da upoznaju i naš grad, djelovanje i sigurnost u gradu putem našeg Vijeća Prevencije i policije u Zajednici. Što se tiče grada, vrlo nam je značajno da i naši policijski djelatnici, Policijske uprave i postaje dobiju dragocjena iskustva svojih kolega iz Njemačke i Srbije, ali naravno i iz drugih dijelova Republike Hrvatske. Isto takvo iskustvo i mi njima možemo prenijeti kao i ideje i rezultate o mnogim projektima koje zajedno vodimo te vjerujem da će doprinijeti boljem i produktivnijem radu i kolegama iz Njemačke i Srbije. „ – rekao je među ostalim gradonačelnik grada Našice Krešimir Žagar.

Par riječi zahvale i oduševljenja dosadašnjim susretima u gradu rekao je i predstavnik Njemačkog izaslanstva Joachim Schneider voditelj Odjela za prevenciju njemačke pokrajine Baden- Württemberg.

suradnja policija nasice njemacka 2

„Dosadašnja međunarodna policijska suradnja između policije Württemberga i Republike Hrvatske traje već više od 12 godina, a posebno se to odnosi na područje prevencije kriminaliteta. Ta suradnja se radi na način da se kroz ravnateljstva policije surađuje sa policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, a jedna od najaktivnijih je zasigurno Policijska uprava osječko – baranjska. Naši dolasci upravo ovdje nisu više kao u početku, gdje smo mi prenosili naša znanja, već to sada više liči kao susret kolega koji razmjenjuju postignuta iskustva. Ta iskustva koja su postignuta i tih 12 godina rada sa hrvatskom policijom su postala primjer razmjene iskustava na međunarodnom nivou i zbog toga je Republika Srbija izrazila interes da se upoznaju upravo sa rezultatima koje je Hrvatska policija u području prevencije kriminaliteta postigla. Oni u dužni takve stvari istražiti i usvojiti jer žele u EU. pa to moraju unijeti u svoj sistem i sada koriste taj rezultat našeg zajedničkog rada. Kroz period od 12 godina koje smo spomenuli, policija u prevenciji je napravila jedan veliki pomak i ta prevencija u Hrvatskoj je vidljiva i učinkovita. Moramo nagalsiti da se to vidi ne samo u vašoj državi, već to primjećuju i sve druge Europske države.“ – rekao je Joachim Schneider.

Među ostalim, voditelj Joachim Schneider je naglasio kako je ugodno iznenađen našim mališanima 4. c razreda, OŠ Dore Pejačević, razrednice Ranke Jerković.

suradnja policija nasice njemacka 5

„Ovaj današnji događaj kada smo došli u Policijsku postaju Našice i kada su nas dočekali osnovnoškolci kao i pitanja koja su nam postavljali na njemačkom jeziku stvarno su me posebno dirnuli. Pitanja su bila jako zanimljiva. Naravno bilo je tu raznih pitanja od toga kako radi policija u Njemačkoj, kakav je osjećaj biti policajac, a moram naglasiti i kako su djeca pokazala veliko znanje. Za kraj moram naglasiti da se stvarno ovdje kod vas vidi da policija kroz prevenciju radi sa školama i djecom i tako prijenos taj osjećaj sigurnosti."

Nekoliko riječi o međunarodnoj suradnji i ovom projektu gdje je domaćin grad Našice rekla je i Sanja Živković, voditeljica odjela Prevencije osječko – baranjske.

suradnja policija nasice njemacka 6

„Danas u Našicama imamo radionicu na temu strateške suradnje hrvastke i njemačke policije Baden- Württemberg koja je započela 2010. godin, kada je na području naše Republike Hrvatske započelo formiranje odjela i poslova za prevenciju u sustavima policije. Kolege iz Baden- Württemberga su nam bili mentori kroz sve ove godine. Seminari, radionice i edukacije su se uglavnom provodile na području grada Zagreba, Pule, Rijeke i slično, međutim kroz vrijeme u kojem smo surađivali i radili se pokazalo da je PU osječko – baranjska na zapravo samom vrhu prevencije u državi. U tom smislu smo čak dobili i medalju ministra za posebna postignuća na ovom području. Kako je uspostavljen ovako dobar odnos, kolege iz Njemačke rado dolaze k nama. Bili su već u Osijeku, na području baranje, tako da je ovo sada već treći njihov dolazak na područje naše PU osječko – baranjske. Teme koje sada obrađujemo su razmjene naših iskustava kroz svo ovo zajedničko vrijeme učenja i suradnje. Mi sada prije svega imamo nešto što bih najbolje nazvala radnim sastankom. Da se sagleda što se sve učinilo kroz cijelu ovu godinu, na području cijele RH, a samim time i na području PU osječko – baranjske. Da razmijenimo sve ono što je dobro i što možemo možda popraviti, i sve ono gdje nam je možda krenulo krivim putem te da to učinimo boljim.“- rekla je za kraj Sanja Živković, voditeljica odjela Prevencije osječko – baranjske.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.