bon2017 12

crkva budimci1

U mjestu Budimci, selu u blizini Pogdorača, odlučeno je, a i vrlo brzo započeto s obnovom pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Crkva se nalazi u centru sela, tik uz novo napravljeni kružni tok, a radi se o kasnobaroknoj parohijskoj crkvi sa zaobljenim svetištem i kupolastim svodom izgrađenom još davne 1776. godine.

Prema programu konzervatorsko - restauratorskih radova u zadnje tri godine koliko do sada traje obnova, popravljena je i restaurirana kupola tornja s novim križem na vrhu, a također je popravljeno i krovište.

Financijska sredstva osigurana su iz Ministarstva kulture, a u svemu je sudjelovala i općina Podgorač kao, OB Županija, a pomažu i Srbi iz Budimaca i okolnih mjesta.

Za restauraciju ima još puno posla, tako da se planira urediti pročelje, zidovi unutrašnjosti kao i stolarija, ali sve to ovisi od financijskih sredstava koje još treba osigurati. Radovi bi trebali stajati oko 2 milijuna kuna, a moramo napomenuti kako je crkva na popisu zaštićenih kulturnih dobara uvrštena još 2003. godine.

crkva budimci2

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.