reklamavelika2015a

hvidra1

HVIDR-a Đurđenovac Koja djeluje na području Općine Đurđenovac i Općine Feričanci, održala je redovitu godišnju skupštinu na kojoj se okupilo četrdesetak članova i prijatelja Udruge. Ustrojena je u rujnu 1994. kao ogranak HVIDR-e Našice, da bi 2004. godine registrirana kao samostana udruga. Udrugu je od 2004. pa do svoje tragične smrti 2012. godine vodio predsjednik Ivan Vuković, a tada vodstvo preuzima dopredsjednik Ivan Stojanović. Od 2015. HVIDR-u Đurđenvoac vodi Zlatko Šumrada, koji je prošlu godinu ocijenio uspješnom zahvaljujući potporama iz proračuna Općine Đurđenovac i Općine Feričanci te Osječko-baranjske županije, uz zaključak da Udruga posljednjih desetak godina ide svojih uhodanim putem te će nastaviti raditi na dobrobit članova.

- Tijekom godine javljali smo se na natječaje na nivou županije i općina Đurđenovac i Feričanci. Dugogodišnjim radom kroz našu udrugu prošao je velik broj ne samo invalida Domovinskog rata, nego i braniteljima kojima smo pomogli u ostvarivanju nekih njihovih prava. Naši članovi sudjeluju na sportskim susretima, u obilježavanju državnih praznika te Dana općine Đurđenovac i Dana hrvatskih branitelja općine Podgorač. Svake godine obilježavamo i godišnjicu smrti dugogodišnjeg predsjednika Ivana Vukovića. Proteklih godina izgubili smo deset članova udruge. Nailazimo na svakakve probleme, ali se ne damo obeshrabriti, već nam je to poticaj da i dalje dobro radimo, marljivo i kvalitetno na zadovoljstvo svih članova – rekao je predsjednik HVIDR-e Zlatko Šumrada.

Skupštini su nazočili i gosti, među kojima, općinski načelnici Đurđenovca i Feričanaca, Hrvoje Topalović i Antun Glavaš, predsjednik HVIDR-e Osječko-baranjske županije Damir Varaždinec i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

hvidra2

Načelnik općine Đurđenovca Hrvoje Topalović istaknuo je da u Domovinskom ratu sudjelovalo više od 500 branitelja s područja općine Đurđenovac, a njih 20 je otišlo braniti Vukovar. Simbol pobjede u Domovinskom ratu. ''Imamo se čime ponositi. No činjenica je da se mnogi branitelji nisu vratiti s bojišnice, a mnogi su ranjeni. Isto tako, od posljedica Domovinskog rata, velik broj branitelja umire. Te činjenice obvezuju nas u lokalnoj samoupravi, ali i vas u braniteljskim udrugama na širenje istine o Domovinskom ratu. Na nama je da u zajedništvu s Ministarstvom hrvatskih branitelja ispravimo sve ono loše prema hrvatskim braniteljima'', rekao je Hrvoje Topalović.

Načelnik općine Feričanci Antun Glavaš složio se da je potrebna veća briga za hrvatske branitelje jer su najzaslužniji za stvaranje države.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić osvrnuo se na novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja čije je težište na stambenom zbrinjavanju, zdravstvenoj zaštiti te nezaposlenim hrvatskim braniteljima.

- U nacrt novog zakona su uvrštene i bitne stvari koje mijenjaju odnos prema invalidima Domovinskog rata, posebno kada su u pitanju prava obitelji, odnosno udovica umrlih HRVI-a koje će moći ostvariti osnovna egzistencijalna prava – rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić te upozorio i na alarmantan problem smrtnosti hrvatskih branitelja. Napomenuo je da je u Hrvatskoj zbog loše evidencije velik broj ljudi koji još uvijek nisu riješili svoj status i ostvarili prava hrvatskih branitelja te da će se ta nepravda ispraviti.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.