reklamavelika2015a

 
planinari našice 1
Planinarsko društvo Sunovrat Đurđenovac i ove je godine organiziralo izlet i planinarenje šumovitom Krndijom, pitomom planinom koja zajedno sa Papukom i Psunjem čini najstarije dijelove tzv. Slavonskih planina. Tradicionalni izlet Prvi zadnjega započeo je okupljanjem planinara u Planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama, malom selu okruženom šumama i vinogradima. Sunčano vrijeme privuklo je velik broj planinara iz cijele Slavonije, ali i iz BiH.

- Izletu se odazvalo oko 120 članova planinarskih društava iz Tuzle, Orašja, Županje, Vinkovaca, Osijeka, Belišća, Valpova, Đakova, Slavonskog Broda, Požege, Kutjeva, Orahovice, Slatine, Našica, Feričanaca i Đurđenovca. Po dolasku smo ih počastili toplim čajem i domaćim masnim kruhom, a nakon tri i pol sata hodanja obilježenim stazama dočekao ih je grah s kobasicama i kuhano vino. Potrudili smo se biti ljubazni domaćini  – rekla je predsjednica PD-a Sunovrat Sretenka Vinojčić.

planinari našice 2

Sudionici su se podijelili u grupe i od Planinarske kuće Tivanovo, koja je bila početna stanica planinarenja, uputili markiranim planinarskim stazama. Staze su vodile kroz šumu, uglavnom hrastovu, bile su lagane i ugodne za pješačenje. Za njihovo savladavanje nije bilo potrebno alpinističko znanje ni vještine, osim što je na par mjesta bilo potrebno malo smjelosti. No za svaki slučaj, s planinarima su bili pripadnici Gorske službe spašavanja stanica Osijek, Vinkovci i Požega, koji su brinuli za njihovu sigurnost.

Mali vrhovi Krndije i male nadmorske visine malo su rastužili Stevu Cembarera, člana Planinarskog društva Konjuh iz Tuzle.

- Čim nadmorska visina nije 2500 metara, to za mene visokogorca nije zahtjevna staza. Na ovom izletu popeli smo se vidikovac brda Pjeskovina na nadmorskoj visini 489 metara, i to je bilo najviše. No uspon je pružio lijepe vidike, a staza je bila ugodna za hodanje - rekao nam je poslije planinarenja Stevo Cembarer, koji je drugi put na izletu.

Planinarski izlet na Krndiju, koja je biser u slavonskom gorju, bio je poseban užitak i zadovoljstvo i za malu grupu planinara iz Štitara i Županje, koje su oduševili krošnjaste šume, brdske livade i izvori potoka.

- Prvi put smo na izletu i sjajno se osjećamo nakon što smo vidjeli ljepote gorske prirode. Staza je bila prekrasna, bez prepreka, čista i poučna. Naš vodič ispričao nam je prekrasnu priču o Krndiji. Prizori su bili doista fascinantni.  Sve je to dovoljan razlog da ovaj izlet uvrstimo u naš kalendar – naglasio je Marko Filipović iz Štitara, član PD-a Tikvica iz Županje. Njegova planinarska partnerica Marica Matijević, osim vodiča, pohvalila je i organizaciju. ''Organizacija izleta je funkcionirala savršeno od samog početka. Zahvaljujući vodiču Branku otkrili smo ljepote Krndije i doznali zašto je ona privlačna planinarima, ali smo upoznali i povijesne i kulturne znamenitosti Gazija. Selo je staro, ali ima atraktivne vrijednosti, a najveća je ovaj potok koji se rasipa selo. Jako puno informacija smo dobili kroz zanimljivu planinarsku priču'', rekla nam je Marica Matijević.

Branko Tivanovac, jedan od vodiča i aktivni član PD-a Sunovrat Đurđenovac rekao je da je Krndija jednostavno ''neprepričljiva'' i da svaki put priča je drukčija, ali svakako atraktivna.

- Ovaj put staza je vodila do mjesta gdje se nekada vadio pijesak za proizvodnju stakla, a po povratku smo se spustili do kamenoloma Jovac. Iznad sela Gazije su vinogradi sa poznatom sortom frankovkom, a o to vino uvijek prati lijepa romantična priča. Krndija skriva brojne specifičnosti i treba biti samo kreativan. Svako planinarenje treba ostati u lijepom sjećanju i poticaj za nove izlete – zaključio je iskusni vodič i planinar Branko Tivanovac. 

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.