reklamavelika2015a

Priopćenje SDP-a Đurđenovac o održanoj tribini prenosimo u cijeosti...

djurdan1aJučer, 5. studenog u 18 sati, u Đurđenovcu je održana tribina u organizaciji Općinske organizacija SDP-a Đurđenovac. Domaćin tribine je bio saborski zastupnik g. Hrvoje Nekić. Gost predavač je bio predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav g. Peđa Grbin. Na tribini su sudjelovali i saborski zastupnici Domagoj Hajduković, Damir Tomić i Tomislav Žagar .

Glavna tema skupa je bila „Izmjena izbornog zakonodavstva“ čiji se prijedlog pripremao tijekom ove godine.  G. Grbin je pojasnio prijedlog SDP –a za promjenu izbornog zakonodavstva, a posebno se osvrnuo na preferencijalno glasovanje, odnosno izbor jednog kandidata s liste koji ima mininalno 10% glasova te liste, odnosno najviše preferencijalnih glasova birača i na taj način bude izabran u predstavničko tijelo izravnom voljom birača, bez obzira na položaj na listi. Time bi se, između ostalog,  donekle izjednačio položaj kandidata iz manjih mjesta, odnosno medijski manje „prepoznatljivih“ s kandidatima na listi iz većih gradova, a istovremeno poštovala volja birača.

djurdan2a

Odgovaralo se i na postavljena pitanja vezana za izborni proces, broj članova biračkih odbora i njihove uloge u izbornom procesu, mogućnost određivanja  obveznog izlaska na izbore, minimalnog broja žena na listama u smislu pozitivne diskriminacije koja je i dio europske legislative.  Prijedlog je da lista ne može biti prihvaćena ako nema minimalno 40% žena na listi.

Na mnoga ostala pitanja g. Peđa Grbin je je  dao jasne odgovore te je tribina završena oko 20 sati.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju uz zaključak svih sudionika o potrebi češćeg održavanja ovakvih tribina s aktualnim temama i stručnim sugovornicima.  

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.