reklamavelika2015a

donja1
Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske proveli su 23. studenog u Donjoj Motičini edukaciju roditelja učenika od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor te roditelja djece Dječjeg vrtića Zvončić o sigurnosti i zaštiti djece na internetu.

Suvremene računalne tehnologije zauzimaju sve značajnije mjesto u životima ljudi. One nezaustavljivo ulaze u sve sfere poslovanja, komunikacije, obrazovanja, zabave, ali i slobodnog vremena te sve više utječu na obrasce ponašanja djece i mladih. Na internetu je moguće objaviti fotografije ili druge osobne podatke te poslati zlonamjerne poruke – anonimno ili pod tuđim imenom. SMS poruke i mobilni telefoni s fotoaparatom otvaraju nove mogućnosti za zabavu, ali i za zlouporabu. Nasilje u školi obično je ograničeno na vrijeme provedeno u školi, ali putem interneta žrtve su dostupne u bilo koje doba, te je i veći broj potencijalnih žrtava na mreži.

Svojim pozitivnim pristupom internetu roditelji mogu uvesti dijete u svijet znanja, uče ih kako biti dobro informiran, komunikativan, uče ih prepoznavanju ponuđenih sadržaja i njegovih vrijednosti te kako reagirati na neprihvatljiv slikovni ili tekstualni sadržaj. Od presudne je važnosti djecu obavijestiti o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na siguran način te biti na raspolaganju za razgovor o svim problemima na koja djeca nailaze tijekom korištenja interneta. Roditelje je ukazano kako internet može pomoći njihovom djetetu u edukaciji te mu dati mogućnost pristupa informacijama o kakvoj su ljudi prije dvadesetak godina mogli samo sanjati. Međutim, velika sloboda i mnoštvo informacija nose sa sobom i veliku odgovornost, a ta odgovornost je upravo na roditeljima. Roditelj mora naučiti dijete kako se koristiti Internetom i objasniti mu što on zapravo jest. Na roditelju leži i odgovornost zaštite djeteta od stvari koje mu još uvijek nisu jasne.

Nekoliko osnovnih pravila kojih se trebate držati:

 • - Držite računalo u dnevnoj, a ne u dječjoj sobi. Na taj ćete način imati puno bolju kontrolu nad aktivnostima svoga djeteta na računalu.
 • - Naučite dovoljno o računalima, tako da djeci možete dati savjet te kako biste znali procijeniti što djeca na računalu rade.
 • - Povremeno zajednički posjećujte internetske stranice kako biste se upoznali sa sklonostima i navikama vašeg djeteta na Internetu te provjerili što vaše dijete na internetu zapravo radi.
 • - Ohrabrujte dijete da vas pita o onome što ne zna te potičite razgovore o sadržajima na internetu.
 • - Mlađa djeca ne bi trebala posjećivati chat sobe, forume, Facebook i slična mjesta bez nadzora roditelja.
 • - Uspostavite pravila vezana za ponašanje na Internetu, zapišite ih i napravite dogovor sa svojim djetetom.
 • - Savjetujte dijete da se nikad i ni pod kojim uvjetima ne sastaje s osobama koje upozna putem interneta, osim u vašoj pratnji.
 • - Saznajte lozinke korisničkih računa kojima se služi vaše dijete (e-mail, chat, blog i sl.)
 • - Savjetujte djecu da na internetu ne smiju ostavljati osobne informacije poput adrese, broja mobitela, punog imena i prezimena te sličnih osobnih informacija.
 • - Povremeno utipkajte ime svoga djeteta u Google da vidite pojavljuje li se i na kakvim stranicama.
 • - Upoznajte se s online prijateljima vašeg djeteta i pričajte s drugim roditeljima kako biste saznali koje stranice posjećuju njihova djeca.
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.