reklamavelika2015a

donjahgs

U subotu je u Općini Donja Motičina održana terenska vježba civilne zaštite "Motičina 2017.", a održana je po odluci načelnika općine Željka Kovačevića.

Vježbu je provodio Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek u suradnji sa HGSS- om, DVD – om Donja Motičina, Civilnom zaštitom Donja Motičina, Hrvatskim Šumama, MUP-om PP Našice, ŽUC 112 te Lovačkim društvom "Jelen".

donjahgs1

 

Tema vježbe je bila aktiviranje i usklađeno djelovanje svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Općine Donja Motičina na provođenju mjera civilne zaštite za slučaj potrage i spašavanja nestale osobe. Vježba se odvijala na prostoru šume Rastovac.

O samoj vježbi načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević je između ostalog izjavio.

donjahgs5

"U ovoj stvarno kompleksnoj vježbi je sudjelovao veliki broj ljudi i to od Džavne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, Civilne zaštite Općine Donja Motičina, DVD-a Donja Motičina, Lovačkog društva "Jelen" i Hrvatskih šume. Cilj vježbe je bio da se uvježba jedna koordinacija svih službi u slučaju svih ugroza koje se mogu pojaviti od prirodnih katastrofa pa do onih ratnih. Plan je bio da se sve službe okupe i odrade vježbu, a scenario vježbe je bio potraga za izgubljenim osobama na terenu. Nosilac ove vježbe je bila Hrvatska gorska služba spašavanja. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u vježbi, a želja nam je pokazati da smo spremni za sve ugroze koje mogu ugroziti Općinu Donja Motičina."

O ulozi HGSS u vježbi Slobodan Soldo pročelnik HGSS stanice Osijek je između ostalog izjavio.

donjahgs4

"Mi smo bili nadležni za rad i djelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja na području Osječko – baranjske županije. Na dnevnom redu bila je vježba "Motičina 2017.", a cilj vježbe je bio koordinacija i poboljšanje rada svih operativnih snaga na nivou Općine Donja Motićina s ciljem pronalaska nestalih osoba. Vježbu je po zakonu vodio HGSS, jer smo mi nadležni za pronalazak osoba u nenaseljenim područjima. Naš zadatak je bio najvažniji, a pored nas u vježbi su sudjelovale ostale operativne snage na nivou Općine Donja Motičina vatrogasci i udruge koje nam uvijek mogu pomoći u pronalascima i potragama za nestalim osobama."

Silvana Pirić voditeljica odjela za preventivne i planske poslove u područnom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje Osijek je također bila prisutna na vježbi te je nakon svega izjavila.

donjahgs3

"U suradnji s jedincima lokale samouprave provodimo ovakve vježbe civilne zaštite. Zahvaljujući uspješnoj dosadašnjoj suradnji na svim poslovima i zadaćama koji su nadležni u sustavu civilne zaštite provodimo uvježbavanje operativnih snaga sustava civilne zaštite. Organizirali smo realizaciju ove vježbe radi unapređivanja i podizanja efikasnosti svih sudionika u sustavu civilne zaštite."

donjahgs2

Scenarij vježbe je bio slijedeći:

U šumi Rastovac izvan naselja na području općine Donja Motičina izgubile su se dvije starije osobe. Operativni dio vježbe započeo je pozivom osobe Županijskom centru 112 i traženjem pomoći budući da su se dvije osobe u obilasku šume izgubile, a jedna od njih se i ozlijedila.

Vježba se provodila sukladno Standardnom operativnom postupku za djelovanje jedinstvenog operativno-komunikacijskog centra 112 u slučaju traganja i spašavanja na kopnu ili otoku.

Centar 112 obavijestio je Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Operativno-komunikacijski centar policije. Odmah je lociran mobitel izgubljene osobe.

Hrvatska gorska služba spašavanja je kao organizator akcije traganja postavila šator i zapovjedno vozilo radi organiziranja stožernog rada.

Koordinator na lokaciji (HGSS) zatražio je putem 112 dodatne snage. Centar 112 poziva DVD Donja Motičina, te revirnika Hrvatskih šuma. Također je obaviješten i općinski načelnik o događaju. Načelnik općine nalaže angažiranje članova udruga (Lovačko društvo „Jelen“) i pozivanje postrojbe civilne zaštite opće namjene.

Po primitku obavijesti o potrebi traganja od prisutnih sudionika vježbe formirani su timovi koje su sačinjavali pripadnici HGSS, pripadnici DVD-a, djelatnik Hrvatskih šuma, lovci, pripadnici postrojbe civilne zaštite.

Pretragom terena u kojoj su korišteni i bespilotna letjelica i istrenirani pas tragač izgubljene osobe su pronađene te je ozlijeđena osoba odmah zbrinuta, a potom i transportirana do prometnice gdje ju je preuzeo tim hitne medicinske pomoći.

Sve vrijeme vježbe Načelnik općine nadzire stanje na terenu i provedbu naloženih mjera.

 

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.