bon2017 12

bolnica1

U Općoj bolnici Našice održana tribina o djelovanju Ratne bolnice Našice i o preventivnim pregledima hrvatskih branitelja.

Tribina je organizirana u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Na tribini su bili djelatnici Opće bolnice Našice, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić. Na početku tribine sve nazočne je pozdravio ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić koji je naglasio kako je važno obilježavati ovakve dane, kao i prisjetiti se na ovakav način svih onih koji su svojim radom u bolnici u Našicama itekako doprinosili. bolnica3

„U povodu obilježavanja jedne od najvećih tragedija u povijesti stvaranja Hrvatske države, Dana sjećanja na žrtve Vukovara održali smo ovu tribinu u kojoj je naglasak bio na djelovanju Ratne bolnice Našice kao i vrlo važnih preventivnih pregleda hrvatskih branitelja. Veliko mi je zadovoljstvo što nas se okupio ovakav broj, što su došli predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici pojedinih bolničkih odjela te što nam je tu kao gost bio i gradonačelnik Josip Miletić. Bolnica Našice će i dalje prigodno obilježavati sve datume koji su vezani uz Domovinski rat i nećemo dopustiti da se sve te činjenice i sva ta zbivanja zaborave. Cilj nam je također podizanje kvalitete svih svojih prostora, kadrova i opreme." -naglasio je ravnatelj Hrvoje Šimić.

Par riječi prije predavanja, rekao je i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić koji je također pohvalio bolnicu i sve djelatnike koji su onda u ratna i teška vremena radili punim plućima, a tako čine i do današnjeg dana.

„Ovih dana, kada nam je svima vjerujem u mislima najteži period u Domovinskom ratu, pad Vukovara, svakako se trebamo sjetiti i svih onih ljudi koji su radili u ovoj našoj našičkoj, tada ratnoj bolnici. Naša bolnica i dalje, evo puni niz godina i nakon rata, nastavlja s jednim kvalitetnim radom, a prije svega s preventivnim pregledima branitelja i to je nešto na što pozivamo sve branitelje da se u to uključe.“ - rekao je među ostalim gradonačelnik Josip Miletić.

bolnica2

O prvoj temi djelovanja Ratne bolnice Našice, izlaganje je održala pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović, koja je na osnovi prikupljenih dokumenata, fotografija i izjava svjedoka tih vremena ispričala kako je djelovala ratna bolnica Našice za vrijeme Domovinskog rata.

"U tim teškim vremenima suterenske prostorije bolnice oko kuhinje su se morale pretvoriti u operacijske sale jer je postojala opasnost od zračnih napada, a prije oslobođenja vojarne u Našicama i topničkih napada. Pošto bolnica nema podrum, koristili smo tada podrumske prostorije hotela „Park“ gdje su bili stacionirani ranjenici. Moramo naglasiti kako su se u bolnici u Našicama, u Domovinskom ratu zbrinjavani ranjenici sa svih bojišta Slavonije i Baranje.

O preventivnim pregledima branitelja koji se odvijaju u Općoj bolnici Našice izlaganje je održala doktorica Ljiljana Hodak koja je tom prilikom istaknula:

„Početkom godine dobili smo dopis iz Ministarstva branitelja da će početi sistematski pregledi branitelja i u našoj županiji. Tako smo dobili popis od 710 branitelja koje je trebala obraditi bolnica u Našicama, a sa sistematskim pregledima počeli smo 15. svibnja. U početku smo imali preglede od dva branitelja dnevno, jer imamo hodogram što sve moramo napraviti u sistematskom pregledu branitelja, ali kada smo uvidjeli da tim tempom nećemo moći napraviti preglede svih branitelja koji su nama poslani povećali smo na pet branitelja na dan. Do sada smo obradili 429 branitelja, a još je naručeno 92. Sistematski pregled branitelja počinje ujutro u sedam sati gdje idu na vađenje krvi, zatim radimo ultrazvuk trbuha i prostate, nakon toga rendgen srca i pluća, EKG i na koncu se skupljaju svi nalazi i dolaze kod interniste. Na kraju internista, nakon obiteljske anamneze, prekontrolira te daje preporuke da li branitelj treba nastaviti nekakve druge pretrage ili specijalističke preglede. Ako je nešto hitno naš internist zove mene kao koordinatora i ja dogovaram pretrage i preglede u našoj bolnici. Imamo i dobru suradnju s Kliničkom bolnicom Osijek tako da s njihovim koordinatorom dogovoramo i tamo preglede ako se za to ukaže potreba. Problemi na koje najčešće nalazimo su povećanje prostate, oštećenje jetre, povišenih nalaza štitnjače i povišeni šećer u krvi. To su bolesti koje se javljaju nakon stresa, rat je bio prije 25 godine, ali taj stres se samo povećava. Ovom prilikom bih pozvala sve branitelje da se odazovu pregledu kada ih se pozove.“

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.