banner izzy2016

bolnica
Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) po prvi puta u Hrvatskoj obilježilo je Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017.) 5.11. 2017. kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama.

Istraživanja pokazuju kako se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti.

Medicinska biokemija odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti. Iako se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare gotovo kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značenje pregleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima.

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) osnovano je 1953. godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista medicinske biokemije, doktora znanosti, docenata i profesora te drugih sveučilišno obrazovanih zdravstvenih djelatnika u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini s ukupno preko 750 članova.

Prvi hrvatski Lab Med Day 2017. osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje su održane diljem Republike Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika u kojima su laboratoriji otvorili svoja vrata i prikazali djelić rada.

U našoj bolnici Medicinsko biokemijski laboratorij posjetili su u ponedjeljak, 6.11.2017. učenici srednje škole, 3.-eg razreda gimnazije sa svojom profesoricom Senkom Erdeš. U posjetu je bilo 29 učenika raspoređenih u 3 skupine. Upoznali su se s procesom rada, načinom na koji se provodi analiza krvi i mokraće, radom specijalista medicinske biokemije, medicinskim biokemičarom i laboratorijskim djelatnicima. Praktično su pogledali, po prvi puta vidjeli, periferni razmaz krvi i sediment urina pod mikroskopom.

 
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.