bon2017 12

trcanje1

Dana 27.09.2017. održana je 5. memorijalna utrka "Našice – D.Motičina – Feričanci – Đurđenovac – Velimirovac - Našice" povodom obilježavanja 26. obljetnice odlaska 67 dragovoljaca s našičkog područja u obranu Vukovara.

Našičani Goran Špehar i Siniša Kanis, članovi udruge maratonaca "GLASNICI ISTINE" Virovitičko - podravske županije, samoinicijativno su istrčali dionicu od 32 km.

trcanje2

Goranu i Siniši pridružio se je i dr. Božidar Popović (koji je i inicijator 1. memorijalne utrke). Sudionici ove 5. memorijalne utrke u svakom su mjestu duž rute i svakom spomen obilježju zapalili svijeće i molitvom odali počast poginulim Hrvatskim braniteljima. Sudionici utrke, Goran, Siniša i Božidar, se nadaju da će se sljedeće godine obljetnica odlaska dragovoljaca u grad Vukovar obilježiti dostojanstveno s više sudionika kako to i zaslužuju, kako oni koji su danas ovdje s nama, tako i oni koji su utkali svoje živote u temelje Hrvatske države.

trcanje3

Zahvaljujemo se na podršci predsjedniku udruge Vukovarskih veterana Našice Davoru Batracu - Keksu, tajniku Branimiru Jokiću i svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Zahvaljujemo i na logističkoj potpori, Danieli Kanis, koja je duž cijele dionice bila zadužena za okrjepu. 

trcanje4

Cilj utrke je bio na Trgu dr. Franje Tuđmana kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska gdje su maratonce dočekali preživjeli našički dragovoljci i članovi njihovih obitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Našica. Potom je slijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje Uskrsla Hrvatska u Našicaa. Vijence su položili Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata i sami sudionici utrke.

Nakon polaganja vijenaca okupljenim ljudima se obratio i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

trcanje 1

„27. rujan je dan kada se sjećamo odlaska dragovoljaca u obranu grada Vukovara. Odlaska u nešto što ni sami nisu znali u što će se pretvoriti. Nažalost, pretvorio se u jedan pokolj, masakr i pakao. Hvala vama koji ste danas ovdje došli, pogotovo hvala vama koji ste tada išli u Vukovar. U ime Grada Našica želim zahvaliti svim ovdje predstavnicima braniteljskih udruga, maratoncima koji su danas otrčali ovaj počasni dio upravo za one kojih danas nema, a trebamo se svi sjetiti žrtve koju su podnijeli naši hrabri branitelji." - rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Branimir Jokić tajnik Udruge vukovarskih veterana Našice Branimir Jokić.

trcanje 3

"Zahvalio bih se svim nazočnima na ovoj 26. obljetnici odlaska dragovoljaca s našičkog područja u obranu grada Vukovara i u obranu naše istočne granice. Zahvalio bi također i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, našim maratoncima koji nisu sebe poštedili da i danas obilježe svojim trčanjem današnji dan. 27. Rujna 1991. Na poziv Kriznog štaba iz Vukovara i Kriznog štaba iz Našica preko tadašnje radio postaje Našice tražili su se dragovoljci za Vukovar. Tada nas je na sajmištu bilo puno, a nas 67 je uspjelo doći na popis. Mi smo dobili tu čast da budemo na popisu i da nas se naoruža, kako - tako za tadašnje uvjete i da sjednemo u taj autobus koji je vodio u vihor rata u Vukovar. Tamo smo bili raspoređeni na svim crtama obrane. Nažalost 18 krasnih dečki, momaka, hrvatskih sinova je izgubilo život tamo, a od 67 dragovoljaca danas nas je još samo 36 na životu. Ukupno 31 dragovoljac je preminuo i moram vam svima priznati kako nam itekako nedostaju. Svoje obraćanje bih završio s riječima Ante Starčevića: "Svatko tko učini dobro za domovinu neka bude nagrađen, a onaj tko učini zlo neka bude kažnjen." - rekao je Branimir Jokić.

trcanje 2
 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.