bon2017 12

sume2

NAŠICE – U sklopu 17. Festivala Dani slavonske šume u Pastoralnom centru Emaus održan je dvanaesti po redu znanstveno - stručni skup ''Značaj obnovljivih izvora energije u potrajnoj opskrbi energijom'' pod motom ''Opskrba energijom ima za svaku zemlju strateški značaj''.

Skup su i ove godine organizirali Hrvatska udruga za biomasu, Hrvatske šume d.o.o. i Ogranak Matice hrvatske u Našicama.

Na početku rada skupa nazočne su pozdravili fra Zoran Bibić, gvardijan Franjevačkog samostana u Našicama, Josip Dundović, predsjednik Hrvatske udruge za biomasu te gradonačelnik Našica Josip Miletić, poželjevši uspješan rad sudionicima i ugodan boravak u Našicama.

sume3

Skup je otvorio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, izaslanik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je podsjetio da su Hrvatske šume glavni dobavljač sirovina proizvođačima drvnih ploča, peleta briketa i cijepanog ogrjeva.

- Ove godine ćemo isporučiti 1,8 milijuna kubika drvne mase proizvođačima. Hrvatske šume će učiniti sve da u pregovorima i u partnerstvu s lokalnim zajednicama nađu rješenje i ostvare planiranu gradnju kogeneracije snage do jednog megavata. Također, Hrvatske šume ove će godine 60-tak peći na fosilna goriva zamijeniti pećima na pelete – rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

sume4

U pozdravnom govoru predsjednik Hrvatske udruge za biomasu Josip Dundović naglasio je da je naziv ovogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa aktualan i životan, jer se posljedice globalnog zatopljenja i klimatskih promjena ''osjećaju'' u cijelom svijetu. Dodao je da su stoga vodeći europski stručnjaci za pitanje bioenergije na 5. srednjeeuropskoj konferenciji o biomasi, u Grazu u siječnju ove godine donijeli Gradačku deklaraciju kao smjernicu za razvoj bioenergije u Europi nakon Pariškog sporazuma. Fokus ovogodišnjih Hrvatskih dana biomase, rekao je Dundović su globalno gledište, lokalne aktivnosti, odnosno dobri primjeri korištenja bioenergije te nove tehnologije i inovacije.

sume1

- Budući da Hrvatska svoj gospodarski rast temelji na načelima potrajnog gospodarenja šumama i održivog razvoja poljoprivede, nadam se da će se, obzirom na energetske potencijale poljoprivredne i šumske biomase u Republici Hrvatskoj, moći otvoriti više nego 20.000 novih radnih mjesta i time zadržati stručne mlade ljude u domovini. Naglašavam da je kvota za elektrane na biomasu snage 120MW potrošena u 2016. godini – rekao je Josip Dundović. Iznio je podatke da je u sustavu poticaja 14 postrojenja i da još 46 elektrana na biomasu nije izgrađeno. Izrazio je nadu da će Vlada do kraja godine donijeti Strategiju niskougljičnog razvoja RH za razdoblje do 2030. s pogledom na 2050. godinu, a onda i Strategiju gospodarenja hrvatskih šuma do 2020. godine.

sume5

O prednostima biomase na skupu su, uz hrvatske, govorili i stručnjaci iz Austrije i Slovenije, a koji su predstavili kogeneracijska postrojenja na drvni plin i proizvodnju peleta te izvijestili o proizvodnji dizel goriva iz električne energije vjetroenergana i fotovoltaika te drugim novim tehnologijama i inovacijama.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.