clip1

Lokalni volonterski centar Našice (LVC Našice) svečano je otvoren je 04. kolovoza 2017. godine u sklopu provedbe projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ koji provode Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice (CLIP Našice), Humanitarna udruga Dar dobrote Našice i Centar za socijalnu skrb Našice. Sjedište LVC Našice je Trg dr. Franje Tuđmana 15, 31 500 Našice (zgrada Goldfinger, I. kat). Lokalni volonterski centar Našice osnovan je s ciljem pružanja potpore potencijalnim volonterima i organizatorima volontiranja kroz davanje neposredne stručne pomoći iz područja volonterstva.

clip4

Sve nazočne pozdravila je voditeljica projekta Emilija Malovčak, koja je ujedno prenijela i osobne pozdrave gradonačelnika Josipa Miletića koji zbog ranije preuzetih obveza nije mogao biti na otvorenju, ali je pozdravio sve i poželio uspješan rad LVC Našice.

Centar za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice (CLIP Našice) je tijekom svog petogodišnjeg rada kroz održavanje brojnih edukacija i informiranja razvio neformalnu širu mrežu volonterizma, a u skladu sa potrebama Našica i željom da je formalizira i digne na višu razinu koja će pružati širok spektar usluga kako za organizatore volonterskih aktivnosti, tako i za svoje postojeće, ali i potencijalne volontere, CLIP Našice je zajedno sa projektnim partnerima otvorio Lokalni volonterski centar Našica.

clip3

„Posebno je veselje jer pokrećemo nešto za što postoji potreba u Našicama i jer ćemo sada moći i na formalan način osigurati pomoć svima koji su uključeni ili žele biti uključeni u proces volontiranja. LVC Našice će raditi 5 dana u tjednu u vremenu od 08:00 do 16:00h. Korisnicima naših usluga koje će biti besplatne za sve, pružati ćemo pomoć u pravilnom administriranju volonterskih programa usklađenom sa Zakonom o volonterstvu, traženju i odabiru volontera, informacije o volonterskim ugovorima, potvrdama o volontiranju i stečenim kompetencijama te svim drugim za volonterstvo relevantnim informacijama. LVC Našice organizirati će i brojne edukacijske aktivnosti namijenjene građanima, organizatorima volonterskim aktivnostima te volonterima. Formirati ćemo bazu našičkih organizatora volonterskih aktivnosti, kao i bazu volontera koji se žele uključiti u volonterske aktivnosti, a tiskati ćemo i volonterske knjižice koje će biti besplatne za našičke volontere, kao i knjižicu, vodič za organizatore volontiranja, te postojeće i buduće volontere.“ rekla je Emilija Malovčak, voditeljica projekta i voditeljica LVC Našice.

„Kao rezultat rada LVC Našice i provedbe projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ biti će i izrada Strategije razvoja volonterstva u Našica za razdoblje od 2018. – 2025. godine koja će biti temelj za unapređenje volonterstva i volonterskog menadžmenta u Našicama“ dodala je Irena Stipanović, predsjednica novoosnovanog LVC Našice.

Rad lokalnog volonterskog centra Našice financiran je EU sredstvima osiguranim kroz projekt Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica. Projekt se provodi od 01. lipnja 2017. do 31. svibnja 2018. godine. Vrijednost projekta je 556.699, 09 kn i u 100%-tnom iznosu je financiran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

„Otvaranjem Lokalnog volonterskog centra Našice stvorili smo potpunu volontersku platformu i omogućili daljnju razmjenu informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada u Našicama koje imaju puno aktivnih OCD-a, ali i ustanova i institucija koje u svoj rad uključuju ili žele uključiti volontere. Ponosna sam što mogu zaključiti da je u Našicama puno ljudi koji na volonterskoj osnovi rade za bolje našeg grada i sugrađana, a sada im svima možemo pružiti priliku da taj svoj rad evidentiraju prema zakonskim regulativama i u pravom smislu riječi postanu volonteri. Tada će osim svog nesebičnog altruizma i obogaćivanja vlastitog duha, moći ostvariti i brojne druge prednosti, kao npr. potvrdu o stečenim kompetencijama koju mogu koristiti prilikom zapošljavanja. “ zaključila je Malovčak.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment