bon2017 12

bolnica2

Prema ranijoj najavi od ovog tjedna započelo se sa provođenjem preventivnih zdravstvenih pregleda hrvatskih branitelja u Općoj bolnici Našice.

Nakon utvrđivanja popisa hrvatskih branitelja od strane područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku u Općoj bolnici Našice pregledani su prvi branitelji. Prioritet je odredilo nadležno Ministarstvo sa naglaskom na branitelje koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida te da u svom ratnom putu imaju preko 1 500 dana ratnog djelovanja. Pregledi su standardizirani na razini cijele Republike Hrvatske te obuhvaćaju osnovni screening pretraga koje imaju za cilj otkriti najčešće uzroke pobola i smrtnosti u ovoj osjetljivoj populaciji.

Dužni smo ponovno upozoriti javnost da dnevno umire između 8 i 10 branitelja, a prosječni životni vijek sudionica i sudionika domovinskog rata je tek oko 50 godina. S obzirom na veliki interes za ovaj program u populaciji hrvatskih branitelja, ukazujemo na nužnost poštivanja procedure u smislu prijavljivanja u područni ured Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku jer se pregledi vrše isključivo na osnovu popisa koji nam se dostavlja. Do sada je dostavljeno preko 100 imena, od ukupno 700 predviđenih te se sukladno tome određuje dinamika provođenja pregleda. Na razini bolnice, osnovan je koordinacijski tim koji pojedinačno pristupa svakom hrvatskom branitelju, a istovremeno se pridaje pažnja da provođenj,e ovog vrlo značajnog programa, ne produžava postojeće liste čekanja niti utječe na redovni rad pojedinih odjela te ustanove u cjelini.

Hrvoje Šimić, dr. med., spec.

fizikalne medicine i rehabilitacije,

ravnatelj OB Našice

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.