bon2017 12

novac
Udruga Franak dobila je u posjed kopiju prve presude za preplaćene kamate.

Udruga Franak objavila je na svojim službenim stranicama da je dobila u posjed kopiju prve presude za preplaćene kamate u jednome kunskome kreditu bez valutne klauzule.

- Radi se o prvostupanjskoj presudi Općinskoga suda u Osijeku, kojom se nalaže Addiko Bank d.d. da isplati tužiteljici Kristini Kovačević cca. 55.000 kuna plus pripadajuće zatezne kamate. Sudac Davor Liščić u cijelosti je prihvatio tužbeni zahtjev i utvrdio sljedeće - da je ništetan dio ugovorne odredbe koji govori o izmjeni kamatne stope na način da se izmjena kamatne stope smatra dijelom ugovora, bez posebnog zaključivanja aneksa ugovora. Pravomoćna kolektivna presuda u slučaju Franak obvezujuća je za općinski sud u konkretnome slučaju, a to znači da se kolektivna presuda odnosi i na kunske kredite, a ne samo na CHF kredite kao što to tvrde iz bankarskih lobističkih krugova. Ugovorna odredba o kamatnoj stopi mora biti odrediva te je ugovor zbog neodredive kamatne stope u tome dijelu ništetan. Sud nije prihvatio prigovor zastare, jer zastara počinje teći prvoga dana nakon dana kada je tužiteljica saznala da ima pravo zahtijevati ispunjenje obveze. Konkretni kredit podignut je 2007. na iznos od 450.000 kuna s rokom vraćanja 30 godina, s početnom kamatnom stopom 5,25 %, koja je od 2009. rasla i na više od 7 %, i to jednostranom odlukom banke, ističu iz udruge Franak.

Ova je presuda, dodaju, vrlo važna kao ohrabrenje na podizanje privatne tužbe svim dužnicima u kunskim i eurskim kreditima koji su ugovorili s bankama promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke. U svim takvim kreditima banke su nezakonito povećavale kamate, i u svim takvim kreditima moguće je sudski dobiti preplaćene iznose kamata uz pripadajuće zatezne kamate. “Pozivamo sve dužnike koji su prije 1. siječnja 2013. ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da se jave Udruzi Franak radi ispitivanja svojih mogućnosti za podizanje privatne tužbe na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.”, ističu u udruzi.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.