bon2017 12

zagorci4

U organizaciji Turističke zajednice grada Našica u dvorani hotela Park Panolija u Našicama održana je Zagorsko - šokačka noć u okviru manifestacije Našičke zimske noći. Riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Našica, a koja pruža priliku kulturno - umjetničkim društvima da pokažu tradicijske plesove, pjesme i svirke te ožive već pomalo zaboravljene narodne običaje kao kontrast današnjoj životnoj trci.

Damir Filipašić u ime KUD-a Zagorci Beljevina i Stanislav Čamagajevac u ime HKD-a Izvor Donja Motičina u uvodnoj riječi pozdravili su sve nazočne uz veliku zahvalu direktoru Turističke zajednice Srečku Perkoviću na pozivu te su da posjetitelji uživaju u raznolikom i atraktivnom folklornom programu.

Pozdravila je i predsjednica Udruge Kaj Našice Snježana Fridl, istaknuvši kako je udruga odlučila pokazati pomalo zaboravljene zimske običaje i tradiciju Hrvatskog zagorja te radove koji su se nekad delali u hladnim zimskim večerima.

zagorci5

Brojni posjetitelji, među kojima su bili i načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević i direktor Turističke zajednice Našice Srečko Perković, imali su prilike uživati u bogatom programu folklorne baštine i tradicije izvornih pjesma i kola.

HKD Izvor iz Donje Motičine predstavio se šokačkim pjesmama i plesovima, a od posebne vrijednosti bila je zavičajan poezija koju su kazivali njihovi članovi.

KUD Zagorci, osim temperamentnim polkama i drmešima, posjetitelje su najviše oduševili Zagorskom svadbom i prikazom kako su izgledali svatovi kod mladenke. Razdragana publika srdačnim pljeskom popratila je sve izvedbe članova KUD-ova, a tijekom programa častili su se zagorskim svatovskim kolačima.

zagorci2

Članovi i članice Udruge Kaj okupljeni za stolom prezentirali su običaj čehanja perja u čišćenja oraha, ali i heklanje i štrikanje. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se nekada ručno obrađivao alat i kuhinjski pribor, ali i ručno ružđenje kuruze.

"Čehanje perja je napušten tradicionalni običaj kojega se oni stariji sjećaju s nostalgijom, a nešto mlađi tek pamte priče starijih. Žene i djevojke iz sela okupljene za stolom čehale bi perje što je ujedno bio i prekrasan način zbližavanja i druženja uz pjesme u hladnim zimskim noćima. Čupalo se samo gornje perje s tijela pera, dok se najfinije paperje, pahuljica, ostavljala uz tijelo. Perje i paperje koristilo se za punjenje posteljine i za peruške. Od posteljine punili su se jastuci i popluni. U kuhinji je korištena peruška, cijeli vršni dio guščjeg krila, kojeg je gazdarica koristila kao metlicu, za fino prikupljanje brašna prilikom miješenja tijesta te ga je imala praktički svaka kuća u selu." – objasnila je predsjednica Udruge Kaj Snježana Fridl.

Osim predstavljanja poslova na način ''kako su to radili naši stari'' Udruga Kaj pobrinula se prikazati i ''kako su jeli naši stari''. Uz domaći starinske kolače poput zlevanke, kiflina i krofni te pucanci (kokice)…i naravno sve to posjetitelji su mogli kušati. Na zagorskom stolu bila je nezaobilazna rakija i vino.

Važno je napomenuti da je ovom manifestacijom Turistička zajednica Našica kroz nastup i prezentaciju folklora, tradicije i običaja promovirala svoj vlastiti rad i upotpunila gradska zimska događanja.

Vrlo zadovoljan, kako angažmanom udruga, a tako i punim hotelom bio je i direktor Turističke zajednice Grada Našica Srečko Perković.

zagorci3

"Ovo je treća po redu Zimska noć, i danas smo mogli vidjeti KUD Zagorci Beljevina, KUD Izvor Donja Motičina pa je upravo zbog toga i ovaj naziv agorsko – šokačka zimska noć. U gostima je i udruga Kaj sa predstavljanjem tradicijskih zanata i običaja Zagoraca našeg kraja. Kao što možete vidjeti, posjetitelja ima puno i vrlo sam zadovoljan zbog toga. Ovo je sada prva folklorna noć, a već 17. ovog mjeseca nastupa KUD Tamburica iz Velimirovca kao i domaćini HKD Lisinski iz Našica. Nakon toga na redu je Slavonsko veselje gdje će nastupiti u sklopu toga i tamburaški sastav i Cecilija i Slovački KUD Franjo Strapać Markovac Našički pa i na tom togađaju očekujemo puno posjetitelja." - rekao je među ostalim Srećko Perković koji je još naglasio kako je godina koja je pred nama prepuna događaja. "U svakom slučaju imamo jednu "turbo" godinu koja će ljestvicu koju smo postavili barem dostići, ako ne i prestići".

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.