reklamavelika2015a

djurdan1

Tijekom protekla 24 sata Centar 112 Osijek zaprimio je ukupno 314 poziva, od toga 49 za hitnu medicinsku pomoć i 29 poziva za policiju.

U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Četiri su se dogodile na području Osijeka, a po jedna na području Đakova i B. Manastira. Vatrogasci Osijeka – imali su tehničku intervenciju otvaranje vrata na kući u Osijeku. Vatrogasci B. Manastir – gasili su požar stalka električne instalacije na krovu kuće u B. Manastiru.

Policijsko izvješće OBŽ za četvrtak (15.12.2017.)

NESREĆA NA RADU

U jutarnjim satima 2. prosinca u proizvodnom pogonu tvrtke u Đurđenovcu dogodila se nesreća na radu, kada je 44-godišnja djelatnica uložila drvenu ploču u brusilicu. Tom je prilikom došlo do naglog izbacivanja elementa iz radnog stroja. Element je udario djelatnicu u ruku i prsni koš, uslijed čega je zadobila teške tjelesne ozlijede (prijelom baze donjeg članka palca desne ruke). Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće.

PROVALA U LJEKARNU

U jutarnjim satima 14. prosinca nepoznati je počinitelj provalio u prostorije ljekarne na području osječke Retfale. Počinitelj je ukrao nekoliko desetaka raznih kozmetičkih proizvoda, vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem.

 

NA PRIJEVARU JOJ UZELA NOVAC

U poslijepodnevnim satima 12. prosinca nepoznata ženska osoba nazvala je telefonom 83-godišnjakinju, predstavila se kao djelatnica banke te joj rekla da obavlja zamjenu starih novčanica u nove. Nepoznata osoba našla se na području centra Đakova s 83-godišnjakinjom, koja joj je tom prilikom predala nekoliko stotina tisuća kuna. Tragamo za nepoznatom ženskom osobom.

U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije. Počinitelj izjavi da novac koji su podigli u banci nije ispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu, nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. 

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

  • - ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

  • - ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

  • - zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

  • - zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

  • - odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

  • - Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.