bon2017 12

pop1
Nažalost crne slutnje da će ove velike oborine izazvati kaos i nove štete od poplava se obistinjuju. Nekoliko dana prije i danas, a kako saznajemo i tijekom sutrašnjeg dana kiše će i dalje padati što će vjerojatno cijelu situaciju itekako otežati. Prometnice, kanali, kuće, oranice, nažalost su već danas poplavljeni, a najgore tek slijedi, ako ovako nastavi padati.
pop2
Upravo zbog toga u uredu gradonačelnika sastao se krizni Stožer za zaštitu i spašavanje grada Našica na kojem su dogovorene radnje vezane uz koordinaciju ljudstva i tehnike koji su raspoređeni po terenu.

Nešto više o trenutnom događanju na terenu rekao je i gradonačelnik Krešimir Žagar koji je vodio sastanak kriznog stožera.

„Obilne oborine koje padaju na području cijeloga grada i šireg područja prouzrokovale su velike poplave. S obzirom da se nalazimo na području gdje se slijevaju velike količine vode sa obronaka Krndije, nažalost su sva naselja potencijalno ugrožena i to naročito od Zoljana, Martina, sam grad Našice, Velimirovac, Markovac, Jelisavac, Vukojevci kao i druga brdska naselja. Mi pratimo situaciju i gdje dođe do problema pokušavamo ih odmah otkloniti. Alarmantno je to što kiša već satima pada, a pada u velikim količinama. Upravo smo saznali da je na području grada Našica palo najviše oborina u cijeloj Republici Hrvatskoj. Nažalost, oborine neće prestati kako smo saznali, padati će i cijeli dan i noć, a moguće da će ih biti i u sutrašnjem danu. Zbog toga apeliram i na sve građane da čim uoče nekakav problem, prelijevanje vode ili naglo dizanje uslijed zaštopavanja kanala da reagiraju odmah prema 112 tako da onda naši vatrogasci dobiju pravovremeno informaciju o tome. I JVP Našice i DVD-ovi u okolici Našica, kao i sva raspoloživa mehanizacija je već na terenu i svaki problem se pokušava riješiti. Građani mogu i sami reagirati, ako primijete da se mehanički zaštopao kanal, i ako se radi o nekim naplavnim granama neka to otklone. Nekada je moguće sa par lopata učiniti veliku stvar i ako se takvo što ne otkloni na vrijeme onda to može biti kudikamo teže u ovakvim situacijama kakva je sada. Dakle još jednom apeliram na građanstvo da prati situaciju, da pokuša otkloniti problem ili neka hitno javi na 112 kako bi onda operativne snage došle i otklonile problem. Moram napomenuti kako je problem i neodržavanje kanalske mreže, a radi se o stotinama kilometara samo na području grada Našica i gradskih naselja. Naravno da tijekom godina dolazi i do zapunjavanja tih kanala, zaraštavanja te na taj način kanali gube svoju formu i funkciju pa naravno da od Hrvatskih voda očekujemo da održava te kanale. Nažalost uvijek tu nailazimo na problem s obzirom na sredstva koja se uprihođuju s područja grada i za slivne vode, naknada od svakoga od nas i firmi koje rade u gradu. Zbog toga s pravom očekujemo da se i kanalska mreža održava. Nažalost ovakve padaline i velike oborine nisu rijetkost i događaju se nekoliko puta godišnje, pa je ovo i jedan apel i na Hrvatske vode da u onom periodu kada nema problema, da učine sve da se ti kanali očiste te do ovakvih problema onda možda ne bi ni dolazilo. Nažalost, ovo su silne količine oborina, 20 milimetara kiše po satu, pa kada se to izračuna koliko je to za cijeli dan i noć, da je normalno da i taj kanalski sustav ne može to ni izdržati. Ipak, ono što se moglo popraviti prije, je ono što sada boli, pa kada šteta nastane normalno da ćemo uperiti prstom u Hrvatske vode.“ – rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

Par riječi o cijeloj situaciji rekao je i načelnik centra 112 Zvonko Grgec.

pop3

„Možemo reći da je uslijed padalina tijekom protekle noći na području općina Podgorač, Donja Motičina Feričanci i Đurđenovac došlo do prelijevanja vode iz odvodnih kanala te ovim putem pozivamo i apeliramo građane da oni u dijelu koji se nalazi u urbanim dijelovima očiste i tako pomognu ljudima koji su na terenu. Sve angažirane snage su na terenu, od vatrogasaca i komunalnih službi, padaline se očekuju do sredine sutrašnjeg dana, te se upravo radi na čišćenju kanala i odvoda pomoću kombinirki i ostalih strojeva angažiranih od strane Stožera za zaštitu i spašavanje grada Našica.“ – rekao je Zvonsko Grgec.

Za kraj ukoliko imate bilo kakve fotografije poplava ili slično šaljire na našu adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.